Great Barriereiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Great Barriereiland
Eiland van Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Great Barriereiland (Nieuw-Zeeland)
Great Barriereiland
Locatie
Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Locatie Golf van Hauraki/Grote Oceaan
Regio Northland
Coördinaten 36° 12′ ZB, 175° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 285 km²
Lengte 35 km
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland

Great Barriereiland is een eiland in het noorden van Nieuw-Zeeland. Het ligt 88 km ten noordoosten van Auckland, de dichtstbijzijnde stad op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

De maximale lengte (noord-zuid) van het eiland is ongeveer 35 km. Great Barriereiland heeft een oppervlakte van 285 vierkante kilometer en is daarmee het op vijf na grootste eiland van Nieuw-Zeeland nà Zuidereiland, Noordereiland, Stewarteiland en de grootste van de Chathameilanden en de Aucklandeilanden. Westelijk ligt het veel kleinere en onbewoonde Little Barriereiland.

Nadere beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland heeft aan de oostkust brede door hevige winden gevormde duinen en zandstranden met een sterke branding. De westkust ligt in de luwte en daar zijn beschutte baaien waar uitstekende mogelijkheden zijn voor sportduikers en pleziervaart. Daartussenin ligt een heuvelrug waarop zich de meer onbeschutte plekken struikgewas en heide bevinden, terwijl in de valleien oude en nieuwe, zich herstellende, coniferenbossen staan met de oorspronkelijke kauribomen.

In 2006 woonden er 852 mensen, die merendeels werken in de toerisme-industrie en de landbouw, of een baan hebben op het Noordereiland.

Het beheer van het eiland valt onder het ministerie van natuurbescherming (Department of Conservation, DOC). Er bevinden zich allerlei voorzieningen voor op de natuur gerichte recreatie zoals gemarkeerde paden voor wandelaars en mountainbikers.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Great Barriereiland is nooit sterk beïnvloed door de introductie van schadelijke dieren als katten, marters en varkens. Daarom is het een reservaat voor de oorspronkelijke flora en fauna. Verwilderde geiten zijn er nu uitgeroeid. Zeldzame inheemse dieren die er nog voorkomen zijn de bruine taling, zwarte stormvogel (Procellaria parkinsoni) en de kaka. Er komt oorspronkelijk slechts één zoogdier voor, de vleermuis Chalinolobus tuberculatus.

Zie de categorie Great Barrier Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.