Great Wall Marathon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Great Wall Marathon wordt gelopen in China en is één van de zwaarste en meest buitengewone hardloopwedstrijden van het jaar. Het is een extreme marathon en wordt daarom ook een Adventure Marathon genoemd.

De Muur[bewerken]

Gedurende ongeveer 7 km is de Chinese Muur het decor. Steile trappen, kronkelpaden waar de trappen ontbreken, stukken vlakke muur, het komt allemaal voorbij tijdens het parcoursgedeelte over de muur. Het prachtige landschap is een verademing om naar te kijken. Ondanks het zware parcours is deze marathon een marathon om van te genieten. Waar u ook kijkt, ziet u deze prachtige Muur over de bergen lopen.

3.700 treden[bewerken]

Voortdurend stijgt en daalt men over meer dan 3.700 treden om vervolgens af te vlakken en over te gaan in goede asfalt- en gravelwegen. Het parcours is erg zwaar met hoge hellingen, maar het is ook vlak en schilderachtig door het omringende platteland en boerendorpjes. Voor de lokale bevolking is het een belevenis om de lopers te zien passeren, aangezien in het gebied bijna nooit buitenlanders komen.

De start en finish van de marathon is op het Yin & Yang plein, waar de supporters de dag doorbrengen. Op dit plein wordt muziek gedraaid worden en zijn er eet- en drinkstandjes. De supporters hoeven niet te wachten tot de finish om de lopers weer te zien, want alle afstanden komen tijdens hun loop nogmaals langs dit plein. Hierdoor zijn de hele dag lopers te bekijken en aan te moedigen. De sfeer op het plein is zeer gemoedelijk vanwege de kleinschaligheid van het evenement.

De Great Wall Marathon kan verdeeld worden in twee delen:

  • Het eerste deel, ongeveer 9 kilometer, brengt de lopers omhoog, over de muur heen en weer omlaag. Dit deel kenmerkt zich door de steile hellingen en diepe dalingen tot aan de 10% en bestaat uit duizenden treden. Aan te raden is om dit deel langzaam omhoog en omlaag te rennen en het bewandelen van de steilste delen in plaats van rennen. De hele marathon voert twee keer langs dit gebied en de halve marathon eenmaal.
  • Het tweede gedeelte van het parcours neemt alle lopers mee door schilderachtige dorpjes. Het wegdek van dit gedeelte van het parcours bestaat uit asfalt en grindpaden en zijn van goede kwaliteit. Wanneer men meedoet aan de hele marathon zal men goed rekening moeten houden met een beklimming richting het keerpunt. Deze beklimming ziet er misschien gemakkelijk uit in vergelijking met de weg die naar de muur loopt, maar na 21 kilometer gerend te hebben kan dit een vervelende verrassing zijn.

De Great Wall Marathon is een evenement dat door verschillende goede doelen wordt gesteund.

Externe links[bewerken]