Greetsiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Greetsiel
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Greetsiel
Greetsiel (Nedersaksen)
Greetsiel
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Aurich
Gemeente Krummhörn
Coördinaten 53° 30′ NB, 7° 6′ OL
Algemeen
Inwoners
(2012)
1.450
Foto's
Vissershaven Greetsiel
Vissershaven Greetsiel
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Greetsiel is een kleine havenplaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het valt bestuurlijk onder de gemeente Krummhörn, gelegen in de Landkreis Aurich in Oost-Friesland.

Greetsiel ligt aan de Leybocht. Het heeft een schilderachtig dorpsgezicht en is met afstand de meest toeristische plaats in Krummhörn. Behalve van het toerisme leeft Greetsiel van de garnalenvisserij.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke aanduidingen van Greetsiel zijn te vinden in brieven uit het jaar 1388. Schepen uit Hamburg lagen toen in de haven van Greetsiel voor anker en moesten tol betalen.

De plaats werd vanuit het domein Appingen gesticht door de Cirksena's, een Oost-Fries geslacht van hoofdelingen. Toen Appingen meer en meer aan betekenis inboette werd Greetsiel de zetel van de hoofdelingen.

Graaf Edzard I van Oost-Friesland werd in 1462 in de borg van de Cirksena's geboren. Onder zijn heerschappij zou Oost-Friesland zich uitstrekken van de Wezer tot aan Groningen.

Op oude Nederlandse kaarten is de plaats ingetekend als Grietjezijl of Grietzijl. Een zijl is een spuisluis (vgl. bv. Delfzijl en Termunterzijl in Groningen).

Tot 1972 was Greetsiel een zelfstandige gemeente. Daarna werd het ingedeeld bij de gemeente Krummhörn.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De afstand tot de nabijgelegen steden Emden en Norden bedraagt 15 à 20 km, afhankelijk van de weg die men neemt. Van 1906 tot 1963 heeft er een metersporige spoorwegverbinding met Pewsum en Emden bestaan. Thans verzorgen bussen van de Weser-Ems-Bus de verbindingen met deze plaatsen en met Norden. Voor kleinere vaartuigen is Emden ook via kanalen te bereiken. Ook kan men met een rondvaartboot een tochtje door de plaats en omgeving maken.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Greetsiel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.