Greetsiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greetsiel
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Greetsiel
Greetsiel
Greetsiel
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Aurich
Gemeente Krummhörn
Coördinaten 53° 30′ NB, 7° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 1534
Foto's
Vissershaven Greetsiel
Vissershaven Greetsiel
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Greetsiel is een kleine havenplaats aan de Leybocht in het westen van Oost-Friesland, Duitsland. Het dorp ligt in de gemeente Krummhörn, die in 1972 ontstond. Tot dat jaar was Greetsiel een zelfstandige gemeente.

Greetsiel heeft een schilderachtig dorpsgezicht en is met afstand de meest toeristische plaats in de Krummhörn. Behalve van het toerisme leeft Greetsiel van de garnalenvisserij.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste schriftelijke aanduidingen van Greetsiel zijn te vinden in brieven uit het jaar 1388. Schepen uit Hamburg lagen toen in de haven van Greetsiel voor anker en moesten tol betalen.

De plaats werd vanuit het domein Appingen gesticht door de Cirksena's, een Oost-Fries geslacht van hoofdelingen. Toen Appingen meer en meer aan betekenis inboette werd Greetsiel de zetel van de hoofdelingen.

Graaf Edzard I van Oost-Friesland werd in 1462 in de borg van de Cirksena's geboren. Onder zijn heerschappij zou Oost-Friesland zich uitstrekken van de Wezer tot aan Groningen.

Op oude Nederlandse kaarten is de plaats ingetekend als Grietjezijl of Grietzijl. Een zijl is een spuisluis.

Verkeer[bewerken]

De afstand tot de nabijgelegen steden Emden en Norden bedraagt 15 à 20 km, afhankelijk van de weg die men neemt. Van 1906 tot 1963 heeft er een metersporige spoorwegverbinding met Pewsum en Emden bestaan. Thans verzorgen bussen de verbindingen met deze plaatsen en met Norden. Voor kleinere vaartuigen is Emden ook via kanalen te bereiken.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]