Naar inhoud springen

Gregor Schlierenzauer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer
Persoonlijke informatie
Volledige naam Gregor Schlierenzauer
Bijnaam Schlieri
Geboortedatum 7 januari 1990
Geboorteplaats Vlag van Oostenrijk Rum, Oostenrijk
Lengte 182 cm
Gewicht 64 kg
Sportieve informatie
Discipline schansspringen
Trainer/coach Alexander Pointner
Olympische Spelen 2010, 2014, 2018
Medailles
Olympische Winterspelen
Brons Vancouver 2010 Normale schans
Brons Vancouver 2010 Grote schans
Goud Vancouver 2010 Landenwedstrijd
Zilver Sotsji 2014 Landenwedstrijd
WK schansspringen
Goud Sapporo 2007 Landenwedstrijd
Zilver Liberec 2009 Normale schans
Goud Liberec 2009 Landenwedstrijd
Goud Oslo 2011 Grote schans
Goud Oslo 2011 Landenwedstrijd grote schans
Goud Oslo 2011 Landenwedstrijd normale schans
Zilver Val di Fiemme 2013 normale schans
Zilver Val di Fiemme 2013 Landenwedstrijd normale schans
Goud Val di Fiemme 2013 Landenwedstrijd grote schans
Zilver Falun 2015 Grote schans
Zilver Falun 2015 Landenwedstrijd grote schans
Brons Lahti 2017 Landenwedstrijd grote schans
WK skivliegen
Goud Oberstdorf 2008 Individueel
Goud Oberstdorf 2008 Landenwedstrijd
Zilver Planica 2010 Individueel
Goud Planica 2010 Landenwedstrijd
Goud Vikersund 2012 Landenwedstrijd
Portaal  Portaalicoon   Sport

Gregor Schlierenzauer (Rum, 7 januari 1990) is een Oostenrijks schansspringer.

Een beloftevol debuut en een eerste keer wereldkampioen

[bewerken | brontekst bewerken]

Schlierenzauer wordt beschouwd als een van de grootste Oostenrijkse schansspringtalenten aller tijden. Hij maakte reeds op 16-jarige leeftijd zijn debuut in de wereldbeker. Bij zijn eerste wedstrijd, in Oslo, werd hij als jongste deelnemer van het veld meteen 24e. In het seizoen 2006/2007 werd hij bij de eerste wedstrijd op de grote schans in Lillehammer vierde, een dag later behaalde hij zijn eerste wereldbekeroverwinning. Ook in de daaropvolgende wedstrijden in Engelberg behaalde hij een derde en een eerste plaats en bij het prestigieuze Vierschansentoernooi won hij de openingswedstrijd in Oberstdorf, in de tweede ronde sprong hij 142 meter ver: 5,5 meter verder dan Andreas Küttel die de op een na beste afstand liet optekenen. Ook de slotwedstrijd in Bischofshofen voegde Schlierenzauer toe aan zijn palmares, wat hem uiteindelijk een tweede plaats opleverde in de eindstand van het Vierschansentoernooi. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2007 sprong hij aan de zijde van Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler en Thomas Morgenstern naar een eerste wereldtitel dankzij winst in de landenwedstrijd.

Eerste keer winst in eindstand van de wereldbeker en drie Olympische medailles

[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het seizoen 2007/2008 was Schlierenzauer goed voor 6 individuele overwinningen in een wereldbekerwedstrijd. Op de Wereldkampioenschappen skivliegen 2008 behaalde hij twee wereldtitels. Individueel was hij de beste voor zijn landgenoot Martin Koch. Samen met diezelfde Koch en Thomas Morgenstern en Andreas Kofler was hij ook de beste in de landenwedstrijd. Tijdens het zomerseizoen 2008 won hij de zogenaamde 4 Nations Grand Prix en het eindklassement van de Grand Prix. Op de Wereldkampioenschappen skivliegen 2008 won Schlierenzauer zowel de individuele wedstrijd als de landenwedstrijd.

In het seizoen 2008/2009 lukte het Schlierenzauer om zes wereldbekerwedstrijden na elkaar te winnen, hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Janne Ahonen, Matti Hautamäki en Thomas Morgenstern, de enige andere schansspringers die zo een serie ooit is gelukt. Bovendien had Schlierenzauer tussen februari 2008 en januari 2009 ook alle 5 skivliegwedstrijden waaraan hij had deelgenomen gewonnen. Deze beide reeksen kwamen echter tot een abrupt einde bij de skivliegwedstrijd in Oberstdorf die deel uitmaakte van de FIS Team Tour. De Fin Harri Olli sprong, gesteund door de wind, een schansenrecord van 225,5 meter waarna de jury besloot de wedstrijd even te stoppen. Toen de wind was gaan liggen werd de wedstrijd verdergezet. Ook Schlierenzauer moest toen nog springen. Met heel wat minder ondersteunende wind kwam Schlierenzauer niet in de buurt van Olli. Hij uitte zich na z'n eerste sprong dan ook bijzonder kritisch richting de jury. Hij was van mening dat heel de wedstrijd opnieuw had moeten worden gestart zodat iedereen met gelijke wind zou kunnen springen. Uiteindelijk werd Schlierenzauer in die wedstrijd achtste. In dat seizoen won hij de algemene wereldbeker, de wereldbeker skivliegen, het Nordic Tournament en werd wereldkampioen in de landenwedstrijd. In de individuele nummer op dit WK moest hij wel zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Wolfgang Loitzl. Hij haalde het hoogste aantal wereldbekerpunten ooit verzameld door een schansspringer in één seizoen en verbeterde bovendien het recordaantal van 12 individuele wedstrijdzeges, dat op naam stond van Janne Ahonen, tot 13.

Na dit zo succesvolle seizoen blesseerde Schlierenzauer zich aan de kniebanden (ligamentum collaterale tibiale) van z'n rechterknie. Tijdens het testen van materiaal voor het volgende seizoen kwam Schlierenzauer ten val na een sprong van de schans in Ramsau[1]. Hij werd geopereerd en herstelde vlot tijdens de zomermaanden.

Dat Schlierenzauer er bij begin van het nieuwe seizoen al meteen stond, bewees hij door met de Oostenrijkse schansspringers bij de eerste landenwedstrijd meteen het goud binnen te halen. Hij behaalde zijn eerste individuele wereldbekerzege van het seizoen met een zege in Lillehammer op 5 december 2009 met sprongen van 125,5m en 141m.[2] Dat seizoen eindigde Schlierenzauer op de tweede plaats in de eindstand van de wereldbeker. Tijdens de Wereldkampioenschappen skivliegen 2010 in Planica eindigde Schlierenzauer tweede achter Simon Ammann. Het Oostenrijkse viertal (Koch, Schlierenzauer, Morgenstern en Loitzl) kon hun wereldtitel wel verlengen. In 2010 nam Schlierenzauer een eerste maal deel aan de Olympische Winterspelen. In Vancouver behaalde hij meteen drie Olympische medailles. Individueel behaalde hij twee keer brons, telkens achter Simona Ammann en Adam Małysz. Samen met Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler en Thomas Morgenstern werd Schlierenzauer wel Olympisch kampioen in de landenwedstrijd.

Tweemaal eindwinst in het vierschansentoernooi en meerdere wereldtitels

[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Wereldkampioenschappen schansspringen 2011 in Oslo werd Schlierenzauer drie keer wereldkampioen. Individueel was hij de beste op de grote schans, voor Thomas Morgenstern en Simon Ammann. Het Oostenrijkse viertal Koch, Kofler, Morgenstern en Schlierenzauer behaalde de wereldtitel in de landenwedstrijd op zowel de normale als de grote schans. In het seizoen 2011/2012 won Schlierenzauer voor de eerste keer het vierschansentoernooi. Mede hierdoor eindigde Schlierenzauer op de tweede plaats in de eindstand van de wereldbeker, achter Anders Bardal.

In de wereldbeker kende Schlierenzauer opnieuw een sterk seizoen in de winter van 2012/2013. Dankzij 10 individuele overwinningen domineerde hij het gehele seizoen. Schlierenzauer was dan ook de beste in de eindklassementen van zowel de wereldbeker schansspringen als skivliegen. Hij won ook opnieuw het vierschansentoernooi. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2013 behaalde Schlierenzauer opnieuw drie medailles. Samen met Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner en Thomas Morgenstern was hij de beste in de landenwedstrijd op de grote schans. Individueel moest hij op de kleine schans zijn meerdere erkennen in Anders Bardal, terwijl hij op de grote schans op de 8e plaats eindigde. Voor het eerst stond er ook een teamwedstrijd voor gemengde landenteams op het programma. Samen met Chiara Hölzl, Thomas Morgenstern en Jacqueline Seifriedsberger behaalde Schlierenzauer de zilveren medaille.

Nog twee Olympische deelnames

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 nam Schlierenzauer deel aan de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji. Hij eindigde 10e op de normale schans en 7e op de grote schans. Samen met Michael Hayböck, Thomas Morgenstern en Thomas Diethart behaalde hij een vierde Olympische medaille dankzij een tweede plaats in de landenwedstrijd. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2015 behaalde Schlierenzauer twee zilveren medailles. Ook in 2018 nam Schlierenzauer deel aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Hij eindigde 22e op de normale schans en 4e in de landenwedstrijd.

Belangrijkste resultaten

[bewerken | brontekst bewerken]
Schlierenzauer in 2008 in Zakopane
Schlierenzauer, Oostenrijk sportman van het jaar 2008

Wereldkampioenschappen schansspringen junioren

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Plaats Resultaten
2005 Vlag van Finland Rovaniemi 20e normale schans
4e landenwedstrijd normale schans
2006 Vlag van Slovenië Kranj Goud normale schans
Goud landenwedstrijd normale schans

Wereldkampioenschappen schansspringen

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Plaats Resultaten
2007 Vlag van Japan Sapporo 10e grote schans
8e normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2009 Vlag van Tsjechië Liberec Zilver normale schans
4e grote schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2011 Vlag van Noorwegen Oslo 8e normale schans
Goud grote schans
Goud landenwedstrijd normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2013 Vlag van Italië Val di Fiemme Zilver normale schans
8e grote schans
Zilver landenwedstrijd normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2015 Vlag van Zweden Falun 22e normale schans
Zilver grote schans
Zilver landenwedstrijd grote schans
2017 Vlag van FinlandLahti 24e normale schans
Brons landenwedstrijd grote schans

Wereldkampioenschappen skivliegen

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Plaats Resultaten
2008 Vlag van Duitsland Oberstdorf Goud individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2010 Vlag van Slovenië Planica Zilver individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2012 Vlag van Noorwegen Vikersund 18e individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2014 Vlag van Tsjechië Harrachov 24e individuele wedstrijd

Olympische Winterspelen

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Plaats Resultaten
2010 Vlag van Canada Vancouver Brons normale schans
Brons grote schans
Goud team
2014 Vlag van Rusland Sotsji 10e normale schans
7e grote schans
Zilver landenwedstrijd
2018 Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang 22e normale schans
4e landenwedstrijd

Eindklasseringen

[bewerken | brontekst bewerken]
Seizoen Algemeen 4S SV RA W6 T5 P7 NT
2005/06 73 N/A N/A N/A N/A N/A 50
2006/07 4 2 N/A N/A N/A N/A N/A 24
2007/08 2 12 N/A N/A N/A N/A N/A 1
2008/09 1 3 1 N/A N/A N/A N/A 1
2009/10 2 4 2 N/A N/A N/A N/A 4
2010/11 9 36 1 N/A N/A N/A N/A N/A
2011/12 2 1 8 N/A N/A N/A N/A N/A
2012/13 1 1 1 N/A N/A N/A N/A N/A
2013/14 6 8 3 N/A N/A N/A N/A N/A
2014/15 10 7 18 N/A N/A N/A N/A N/A
2015/16 43 33 N/A N/A N/A N/A N/A
2016/17 34 34 28 N/A N/A N/A N/A
2017/18 35 26 46 29 N/A 23 N/A
2018/19 46 47 N/A N/A
2019/20 20 28 11 8 18 N/A N/A
2020/21 65 60 N/A N/A N/A

Individuele overwinningen

[bewerken | brontekst bewerken]
# Seizoen Datum Locatie Schanse Grootte
1 2006/07 3 december 2006  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS138 GS
2 16 december 2006  Engelberg HS137 GS
3 30 december 2006  Vlag van Duitsland Oberstdorf HS137 GS
4 7 januari 2007  Vlag van Oostenrijk Bischofshofen HS140 GS
5 7 februari 2007  Vlag van Duitsland Klingenthal HS140 GS
6 2007/08 1 januari 2008  Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen HS140 GS
7 25 januari 2008  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
8 7 maart 2008  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS138 GS
9 9 maart 2008  Vlag van Noorwegen Oslo HS128 GS
10 14 maart 2008  Vlag van Slovenië Planica HS215 VS
11 16 maart 2008  Vlag van Slovenië Planica HS215 VS
12 2008/09 6 december 2008  Vlag van Noorwegen Trondheim HS140 GS
13 21 december 2008  Engelberg HS137 GS
14 10 januari 2009  Vlag van Oostenrijk Tauplitz/Bad Mitterndorf HS200 VS
15 11 januari 2009  Vlag van Oostenrijk Tauplitz/Bad Mitterndorf HS200 VS
16 17 januari 2009  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
17 24 januari 2009  Vlag van Canada Whistler HS140 GS
18 25 januari 2009  Vlag van Canada Whistler HS140 GS
19 31 januari 2009  Vlag van Japan Sapporo HS134 GS
20 8 februari 2009  Vlag van Duitsland Willingen HS145 GS
21 11 februari 2009  Vlag van Duitsland Klingenthal HS140 GS
22 8 maart 2009  Vlag van Finland Lahti HS97 NS
23 15 maart 2009  Vlag van Noorwegen Vikersund HS207 VS
24 20 maart 2009  Vlag van Slovenië Planica HS215 VS
25 2009/10 5 december 2009  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS138 GS
26 19 december 2009  Engelberg HS137 GS
27 1 januari 2010  Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen HS140 GS
28 3 januari 2010  Vlag van Oostenrijk Innsbruck HS130 GS
29 10 januari 2010  Vlag van Oostenrijk Tauplitz/Bad Mitterndorf HS200 VS
30 22 januari 2010  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
31 23 januari 2010  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
32 6 februari 2010  Vlag van Duitsland Willingen HS145 GS
33 2010/11 12 februari 2011  Vlag van Noorwegen Vikersund HS225 VS
34 13 februari 2011  Vlag van Noorwegen Vikersund HS225 VS
35 18 maart 2011  Vlag van Slovenië Planica HS215 VS
36 2011/12 9 december 2011  Vlag van Tsjechië Harrachov HS142 GS
37 30 december 2011  Vlag van Duitsland Oberstdorf HS137 GS
38 1 januari 2012  Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen HS140 GS
39 21 januari 2012  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
40 4 februari 2012  Vlag van Italië Val di Fiemme HS134 GS
41 2012/13 25 november 2012  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS138 GS
42 8 december 2012  Vlag van Rusland Sotsji HS106 NS
43 16 december 2012  Engelberg HS137 GS
44 4 januari 2013  Vlag van Oostenrijk Innsbruck HS130 GS
45 6 januari 2013  Vlag van Oostenrijk Bischofshofen HS140 GS
46 26 januari 2013  Vlag van Noorwegen Vikersund HS225 VS
47 2 februari 2013  Vlag van Tsjechië Harrachov HS205 VS
48 3 februari 2013  Vlag van Tsjechië Harrachov HS205 VS
49 17 maart 2013  Vlag van Noorwegen Oslo HS128 GS
50 22 maart 2013  Vlag van Slovenië Planica HS215 VS
51 2013/14 29 november 2013  Vlag van Finland Kuusamo HS142 GS
52 7 december 2013  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS100 NS
53 2014/15 6 december 2014  Vlag van Noorwegen Lillehammer HS138 GS

Eindklasseringen

[bewerken | brontekst bewerken]
Seizoen Algemeen
2006 5
2007 3
2008 1
2009 5
2010 16
2011 4
2012 41
2013 64
2014 4
2015 31
2017 25
2018 29
2019 12
2020 25

Individuele overwinningen

[bewerken | brontekst bewerken]
# Seizoen Datum Locatie Schanse Grootte
1 2006 14 augustus 2006  Vlag van Frankrijk Courchevel HS132 GS
2 2007 16 augustus 2007  Vlag van Italië Pragelato HS140 GS
3 6 oktober 2007  Vlag van Duitsland Klingenthal HS140 GS
4 2008 5 augustus 2008  Vlag van Italië Pragelato HS140 GS
5 30 augustus 2008  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
6 30 augustus 2008  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
7 3 oktober 2008  Vlag van Duitsland Klingenthal HS140 GS
8 4 oktober 2008  Vlag van Tsjechië Liberec HS134 GS
9 2009 22 augustus 2009  Vlag van Polen Zakopane HS134 GS
10 3 oktober 2009  Vlag van Duitsland Klingenthal HS140 GS
11 2011 1 oktober 2011  Vlag van Oostenrijk Hinzenbach HS94 NS
12 2014 9 augustus 2014  Einsiedeln HS117 GS
13 2015 27 september 2015  Vlag van Oostenrijk Hinzenbach HS94 NS
Zie de categorie Gregor Schlierenzauer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.