Gregor Schlierenzauer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer
Persoonlijke informatie
Volledige naam Gregor Schlierenzauer
Bijnaam Schlieri
Geboortedatum 7 januari 1990
Geboorteplaats Vlag van Oostenrijk Rum, Oostenrijk
Lengte 182 cm
Gewicht 64 kg
Sportieve informatie
Discipline schansspringen
Trainer/coach Alexander Pointner
Olympische Spelen 2010, 2014, 2018
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Gregor Schlierenzauer (Rum, 7 januari 1990) is een Oostenrijks schansspringer.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Een beloftevol debuut en een eerste keer wereldkampioen[bewerken | brontekst bewerken]

Schlierenzauer wordt beschouwd als een van de grootste Oostenrijkse schansspringtalenten aller tijden. Hij maakte reeds op 16-jarige leeftijd zijn debuut in de wereldbeker. Bij zijn eerste wedstrijd, in Oslo, werd hij als jongste deelnemer van het veld meteen 24e. In het seizoen 2006/2007 werd hij bij de eerste wedstrijd op de grote schans in Lillehammer vierde, een dag later behaalde hij zijn eerste wereldbekeroverwinning. Ook in de daaropvolgende wedstrijden in Engelberg behaalde hij een derde en een eerste plaats en bij het prestigieuze Vierschansentoernooi won hij de openingswedstrijd in Oberstdorf, in de tweede ronde sprong hij 142 meter ver: 5,5 meter verder dan Andreas Küttel die de op een na beste afstand liet optekenen. Ook de slotwedstrijd in Bischofshofen voegde Schlierenzauer toe aan zijn palmares, wat hem uiteindelijk een tweede plaats opleverde in de eindstand van het Vierschansentoernooi. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2007 sprong hij aan de zijde van Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler en Thomas Morgenstern naar een eerste wereldtitel dankzij winst in de landenwedstrijd.

Eerste keer winst in eindstand van de wereldbeker en drie Olympische medailles[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het seizoen 2007/2008 was Schlierenzauer goed voor 6 individuele overwinningen in een wereldbekerwedstrijd. Op de Wereldkampioenschappen skivliegen 2008 behaalde hij twee wereldtitels. Individueel was hij de beste voor zijn landgenoot Martin Koch. Samen met diezelfde Koch en Thomas Morgenstern en Andreas Kofler was hij ook de beste in de landenwedstrijd. Tijdens het zomerseizoen 2008 won hij de zogenaamde 4 Nations Grand Prix en het eindklassement van de Grand Prix. Op de Wereldkampioenschappen skivliegen 2008 won Schlierenzauer zowel de individuele wedstrijd als de landenwedstrijd.

In het seizoen 2008/2009 lukte het Schlierenzauer om zes wereldbekerwedstrijden na elkaar te winnen, hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Janne Ahonen, Matti Hautamäki en Thomas Morgenstern, de enige andere schansspringers die zo een serie ooit is gelukt. Bovendien had Schlierenzauer tussen februari 2008 en januari 2009 ook alle 5 skivliegwedstrijden waaraan hij had deelgenomen gewonnen. Deze beide reeksen kwamen echter tot een abrupt einde bij de skivliegwedstrijd in Oberstdorf die deel uitmaakte van de FIS Team Tour. De Fin Harri Olli sprong, gesteund door de wind, een schansenrecord van 225,5 meter waarna de jury besloot de wedstrijd even te stoppen. Toen de wind was gaan liggen werd de wedstrijd verdergezet. Ook Schlierenzauer moest toen nog springen. Met heel wat minder ondersteunende wind kwam Schlierenzauer niet in de buurt van Olli. Hij uitte zich na z'n eerste sprong dan ook bijzonder kritisch richting de jury. Hij was van mening dat heel de wedstrijd opnieuw had moeten worden gestart zodat iedereen met gelijke wind zou kunnen springen. Uiteindelijk werd Schlierenzauer in die wedstrijd achtste. In dat seizoen won hij de algemene wereldbeker, de wereldbeker skivliegen, het Nordic Tournament en werd wereldkampioen in de landenwedstrijd. In de individuele nummer op dit WK moest hij wel zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Wolfgang Loitzl. Hij haalde het hoogste aantal wereldbekerpunten ooit verzameld door een schansspringer in één seizoen en verbeterde bovendien het recordaantal van 12 individuele wedstrijdzeges, dat op naam stond van Janne Ahonen, tot 13.

Na dit zo succesvolle seizoen blesseerde Schlierenzauer zich aan de kniebanden (ligamentum collaterale tibiale) van z'n rechterknie. Tijdens het testen van materiaal voor het volgende seizoen kwam Schlierenzauer ten val na een sprong van de schans in Ramsau[1]. Hij werd geopereerd en herstelde vlot tijdens de zomermaanden.

Dat Schlierenzauer er bij begin van het nieuwe seizoen al meteen stond, bewees hij door met de Oostenrijkse schansspringers bij de eerste landenwedstrijd meteen het goud binnen te halen. Hij behaalde zijn eerste individuele wereldbekerzege van het seizoen met een zege in Lillehammer op 5 december 2009 met sprongen van 125,5m en 141m.[2] Dat seizoen eindigde Schlierenzauer op de tweede plaats in de eindstand van de wereldbeker. Tijdens de Wereldkampioenschappen skivliegen 2010 in Planica eindigde Schlierenzauer tweede achter Simon Ammann. Het Oostenrijkse viertal (Koch, Schlierenzauer, Morgenstern en Loitzl) kon hun wereldtitel wel verlengen. In 2010 nam Schlierenzauer een eerste maal deel aan de Olympische Winterspelen. In Vancouver behaalde hij meteen drie Olympische medailles. Individueel behaalde hij twee keer brons, telkens achter Simona Ammann en Adam Małysz. Samen met Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler en Thomas Morgenstern werd Schlierenzauer wel Olympisch kampioen in de landenwedstrijd.

Tweemaal eindwinst in het vierschansentoernooi en meerdere wereldtitels[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Wereldkampioenschappen schansspringen 2011 in Oslo werd Schlierenzauer drie keer wereldkampioen. Individueel was hij de beste op de grote schans, voor Thomas Morgenstern en Simon Ammann. Het Oostenrijkse viertal Koch, Kofler, Morgenstern en Schlierenzauer behaalde de wereldtitel in de landenwedstrijd op zowel de normale als de grote schans. In het seizoen 2011/2012 won Schlierenzauer voor de eerste keer het vierschansentoernooi. Mede hierdoor eindigde Schlierenzauer op de tweede plaats in de eindstand van de wereldbeker, achter Anders Bardal.

In de wereldbeker kende Schlierenzauer opnieuw een sterk seizoen in de winter van 2012/2013. Dankzij 10 individuele overwinningen domineerde hij het gehele seizoen. Schlierenzauer was dan ook de beste in de eindklassementen van zowel de wereldbeker schansspringen als skivliegen. Hij won ook opnieuw het vierschansentoernooi. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2013 behaalde Schlierenzauer opnieuw drie medailles. Samen met Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner en Thomas Morgenstern was hij de beste in de landenwedstrijd op de grote schans. Individueel moest hij op de kleine schans zijn meerdere erkennen in Anders Bardal, terwijl hij op de grote schans op de 8e plaats eindigde. Voor het eerst stond er ook een teamwedstrijd voor gemengde landenteams op het programma. Samen met Chiara Hölzl, Thomas Morgenstern en Jacqueline Seifriedsberger behaalde Schlierenzauer de zilveren medaille.

Nog twee Olympische deelnames[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 nam Schlierenzauer deel aan de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji. Hij eindigde 10e op de normale schans en 7e op de grote schans. Samen met Michael Hayböck, Thomas Morgenstern en Thomas Diethart behaalde hij een vierde Olympische medaille dankzij een tweede plaats in de landenwedstrijd. Tijdens de Wereldkampioenschappen schansspringen 2015 behaalde Schlierenzauer twee zilveren medailles. Ook in 2018 nam Schlierenzauer deel aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Hij eindigde 22e op de normale schans en 4e in de landenwedstrijd.

Belangrijkste resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Schlierenzauer in 2008 in Zakopane
Schlierenzauer, Oostenrijk sportman van het jaar 2008

Wereldkampioenschappen schansspringen junioren[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2005 Vlag van Finland Rovaniemi 20e normale schans
4e landenwedstrijd normale schans
2006 Vlag van Slovenië Kranj Goud normale schans
Goud landenwedstrijd normale schans

Wereldkampioenschappen schansspringen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2007 Vlag van Japan Sapporo 10e grote schans
8e normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2009 Vlag van Tsjechië Liberec Zilver normale schans
4e grote schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2011 Vlag van Noorwegen Oslo 8e normale schans
Goud grote schans
Goud landenwedstrijd normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2013 Vlag van Italië Val di Fiemme Zilver normale schans
8e grote schans
Zilver landenwedstrijd normale schans
Goud landenwedstrijd grote schans
2015 Vlag van Zweden Falun 22e normale schans
Zilver grote schans
Zilver landenwedstrijd grote schans
2017 Vlag van FinlandLahti 24e normale schans
Brons landenwedstrijd grote schans

Wereldkampioenschappen skivliegen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2008 Vlag van Duitsland Oberstdorf Goud individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2010 Vlag van Slovenië Planica Zilver individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2012 Vlag van Noorwegen Vikersund 18e individuele wedstrijd
Goud landenwedstrijd
2014 Vlag van Tsjechië Harrachov 24e individuele wedstrijd

Olympische Winterspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2010 Vlag van Canada Vancouver Brons normale schans
Brons grote schans
Goud team
2014 Vlag van Rusland Sotsji 10e normale schans
7e grote schans
Zilver landenwedstrijd
2018 Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang 22e normale schans
4e landenwedstrijd

Wereldbeker[bewerken | brontekst bewerken]

Individuele wereldbekeroverinningen[bewerken | brontekst bewerken]

laatst bijgewerkt op 7 april 2018

# Datum Plaats Schans[3]
wereldbeker schansspringen 2006/2007
1 3 december 2006 Vlag van Noorwegen Lillehammer LH
2 16 december 2006 Vlag van Zwitserland Engelberg LH
3 30 december 2006 Vlag van Duitsland Oberstdorf LH
4 7 januari 2007 Vlag van Oostenrijk Bischofshofen LH
5 7 februari 2007 Vlag van Duitsland Klingenthal LH
wereldbeker schansspringen 2007/2008
6 1 januari 2008 Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen LH
7 25 januari 2008 Vlag van Polen Zakopane LH
8 7 maart 2008 Vlag van Noorwegen Lillehammer LH
9 9 maart 2008 Vlag van Noorwegen Oslo LH
10 14 maart 2008 Vlag van Slovenië Planica FH
11 16 maart 2008 Vlag van Slovenië Planica FH
wereldbeker schansspringen 2008/2009
12 6 december 2008 Vlag van Noorwegen Trondheim LH
13 21 december 2008 Vlag van Zwitserland Engelberg LH
14 10 januari 2009 Vlag van Oostenrijk Bad Mitterndorf FH
15 11 januari 2009 Vlag van Oostenrijk Bad Mitterndorf FH
16 17 januari 2009 Vlag van Polen Zakopane LH
17 24 januari 2009 Vlag van Canada Vancouver LH
18 25 januari 2009 Vlag van Canada Vancouver LH
19 31 januari 2009 Vlag van Japan Sapporo LH
20 8 februari 2009 Vlag van Duitsland Willingen LH
21 11 februari 2009 Vlag van Duitsland Klingenthal FH
22 8 maart 2009 Vlag van Finland Lahti LH
23 15 maart 2009 Vlag van Noorwegen Vikersund FH
24[4] 20 maart 2009 Vlag van Slovenië Planica FH
wereldbeker schansspringen 2009/2010
25 5 december 2009 Vlag van Noorwegen Lillehammer LH
26 19 december 2009 Vlag van Zwitserland Engelberg LH
27 1 januari 2010 Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen LH
28 3 januari 2010 Vlag van Oostenrijk Innsbruck LH
29 10 januari 2010 Vlag van Oostenrijk Bad Mitterndorf FH
30 22 januari 2010 Vlag van Polen Zakopane LH
31 23 januari 2010 Vlag van Polen Zakopane LH
32 6 februari 2010 Vlag van Duitsland Willingen LH
wereldbeker schansspringen 2010/2011
33 12 februari 2011 Vlag van Noorwegen Vikersund FH
34 13 februari 2011 Vlag van Noorwegen Vikersund FH
35 18 maart 2011 Vlag van Slovenië Planica FH
wereldbeker schansspringen 2011/2012
36 9 december 2011 Vlag van Tsjechië Harrachov LH
37 30 december 2011 Vlag van Duitsland Oberstdorf LH
38 1 januari 2012 Vlag van Duitsland Garmisch-Partenkirchen LH
39 21 januari 2012 Vlag van Polen Zakopane LH
40 4 februari 2012 Vlag van Italië Val di Fiemme LH
wereldbeker schansspringen 2012/2013
41 25 november 2012 Vlag van Noorwegen Lillehammer LH
42 8 december 2012 Vlag van Rusland Sotsji NH
43 16 december 2012 Vlag van Zwitserland Engelberg LH
44 4 januari 2013 Vlag van Oostenrijk Innsbruck LH
45 6 januari 2013 Vlag van Oostenrijk Bischofshofen LH
46 26 januari 2013 Vlag van Noorwegen Vikersund FH
47 3 februari 2013 Vlag van Tsjechië Harrachov FH
48 3 februari 2013 Vlag van Tsjechië Harrachov FH
49 17 maart 2013 Vlag van Noorwegen Oslo LH
50 22 maart 2013 Vlag van Slovenië Planica FH
wereldbeker schansspringen 2013/2014
51 29 november 2013 Vlag van Finland Kuusamo LH
52 7 december 2013 Vlag van Noorwegen Lillehammer NH
wereldbeker schansspringen 2014/2015
53 6 december 2014 Vlag van Noorwegen Lillehammer LH

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Algm SV 4S NT RAW
2005/2006 73e - 50e
2006/2007 4e Zilver 24e
2007/2008 Zilver 12e Goud
2008/2009 Goud Goud Brons Goud
2009/2010 Zilver Zilver 4e 4e
2010/2011 9e Goud 36e
2011/2012 Zilver 8e Goud
2012/2013 Goud Goud Goud
2013/2014 6e Brons 8e
2014/2015 10e 18e 7e
2015/2016 43e - 33e
2016/2017 34e 34e - 28e
2017/2018 35e 46e 26e 29e
2018/2019 48e - - -
2019/2020 20e - 28e 11e
Zie de categorie Gregor Schlierenzauer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.