Naar inhoud springen

Orde van Sint-Gregorius de Grote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gregoriusorde)
Kruis van een commandeur in de Gregoriusorde

De Orde van Sint-Gregorius de Grote, ook wel de Gregoriusorde genoemd (Latijn: Ordo Sancti Gregorii Magni, Italiaans: Ordine di San Gregorio), is een ridderorde van de Heilige Stoel en wordt aan verdienstelijke katholieke leken, maar ook aan niet-katholieken, in de gehele wereld uitgereikt.

De orde werd op 1 september 1831 door paus Gregorius XVI ingesteld als een beloning voor de te hulp geschoten Oostenrijkse officieren en de tijdens het revolutiejaar 1830 trouw gebleven inwoners van de Pauselijke Staat. De naam verwijst naar paus Gregorius I (590-604).

De sinds 1905 in een militaire en civiele divisie verdeelde orde kent vier graden en wordt sinds de reorganisatie van de Orde in 1905 verleend voor "onwankelbare trouw tentoongespreid tijdens de aan de Heilige Stoel betoonde verdiensten".

In 1831 kreeg de orde vier graden. De paus decreteerde dat er ridders-grootkruis in twee graden zouden zijn. Op 30 mei 1834 werd in een bul vastgelegd welke uniformen de leden zouden dragen en welke plaats zij aan het pauselijk hof en in processies zouden innemen. Op 7 februari 1905 verving paus Pius X het tweede Grootkruis door de rang van commandeur met Ster oftewel grootofficier.

Het kleinood is een roodgeëmailleerd gouden achtpuntig kruis met gouden ballen op de acht punten. Als verhoging dragen militairen een trofee en burgers een lauwerkrans. De grootkruisen en grootofficieren dragen een kruis op een, in grootte verschillende, zilveren ster.

Op het blauwe medaillon aan de voorzijde is in goud de Heilig verklaarde paus afgebeeld met op de gouden ring de woorden "S. Gregorius Magnus" en op het medaillon van de keerzijde staat "Pro Deo et Principe" (voor God en vorst). Het lint is rood met brede gele biezen.

Decoratiebeleid

[bewerken | brontekst bewerken]

De orde van Sint-Gregorius wordt, ongeacht geloofsovertuiging, verleend aan hen die in interdiocesaan of landelijk verband opmerkelijke verdiensten hebben geleverd voor geloof, kerk of maatschappij:

  • ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote (equites), voor degenen die zich interdiocesaan of landelijk bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor geloof en/of kerk en maatschappij;
  • commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote, voor degene die zich op buitengewone wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor geloof en/of Kerk en maatschappij, waarvan de betekenis zich uitstrekt tot kerkprovinciaal of landelijk niveau (commendatores);
  • commandeur met Ster in de Orde van Sint-Gregorius de Grote (commendatores);
  • ridder-grootkruis in de Orde van Sint-Gregorius de Grote (equites a Magna Cruce), een zelden uitgereikte onderscheiding.

Belgen in de Orde

[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlanders in de Orde

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Order of Saint Gregory the Great van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.