Naar inhoud springen

Grethe Ingmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grethe Ingmann in 1963

Grethe Ingmann, geboren als Grethe Clemmensen (Kopenhagen, 17 juni 1938Frederikssund, 18 augustus 1990) was een Deense zangeres.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1955 leerde ze Jørgen Ingmann kennen, een jaar later trouwde ze met hem. Ze vormden samen het zingende duo Grethe og Jørgen Ingmann. Ze deden mee aan Dansk Melodi Grand Prix, de Deense voorronde van het songfestival.

Ze wonnen het Eurovisiesongfestival 1963 voor Denemarken met het liedje "Dansevise". Het was het eerste Scandinavische liedje dat het festival won en het zou tot 1984 duren voor dat nog eens werd gedaan (Zweden won wel in 1974 maar met een Engels liedje). Zelf zou Denemarken pas in 2000 opnieuw het festival winnen (ook weer in het Engels).

Nadat Denemarken elf jaar wegbleef op het songfestival nam Grethe bij de terugkeer van het land in 1978 opnieuw deel aan de Dansk Melodi Grand Prix met het lied "Eventyr" en werd voorlaatste, een jaar later werd ze aan de zijde van Bjarne Liller gedeeld eerste met "Alt er skønt", maar Tommy Seebach kreeg de voorkeur op het duo. Ook in 1980 was ze van de partij, dit keer met "Hej hej det swinger", ze werd derde. Het was haar laatste optreden in deze wedstrijd.

Ingmann zong ooit een cover van "My broken souvenirs" onder de titel "En lille souvenir".

In 1975 ging het koppel Ingmann uit elkaar. Zij hertrouwden evenwel in de jaren 80. In 1990 overleed Grethe op 52-jarige leeftijd aan kanker.