Grevelingendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grevelingendam
Grevelingendam[1]
Algemene gegevens dam
Plaats Zuid-Holland / Zeeland
Coördinaten 51° 41′ NB, 4° 7′ OL
Lengte 6000 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 1958 - 1965
Opening 1 april 1965
Gebruik
Weg N59

De Grevelingendam is een Nederlandse dam in de zeearm Grevelingen tussen Schouwen-Duiveland (Zeeland) en Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland). De dam is het vierde bouwwerk van de Deltawerken.

De bouw van de zes kilometer lange dam begon in 1958. De dam is gedeeltelijk met een door Rijkswaterstaat samen met het Franse bedrijf Neyrpic ontworpen kabelbaan gebouwd, die vanaf een hoogte stenen liet vallen op de plaats waar de dam moest ontstaan. Door verschillende tegenslagen heeft de bouw van de dam ongeveer zeven jaar geduurd. Op 1 april 1965 kon de dam door minister van Verkeer en Waterstaat Jan van Aartsen geopend worden.

Door de latere bouw van de Brouwersdam ontstond het Grevelingenmeer dat een populaire watersportplaats is geworden, onder meer voor sportduikers en (beginnende) zeekajakkers. Via de Grevelingensluis bij Bruinisse komt de scheepvaart op het Krammer.

De N59 loopt over de Grevelingendam. Over de Grevelingsluis is voor het drukke verkeer over de N59 een tweede brug aangelegd. Hierdoor kan het verkeer blijven doorstromen, als een van de bruggen geopend is.

Dicht bij het Zuid-Hollandse uiteinde van de Grevelingendam sluit de Philipsdam aan op de Grevelingendam.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Bouw van de drijvende caissons in 1953

Drijvende caissons werden ter plaatse getrokken met boten en vervolgens werd hierin water gelaten, zodat ze zonken. Vervolgens werden ze gevuld met zand. Kabelgondels voerden extra stenen en asfaltafval aan.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er is mogelijkheid tot mountainbiken of cyclo-crossen op de Grevelingendam. Voor mensen met paarden of honden zijn er open terreinen. Ook zijn er stranden voor kite- en windsurfers en is er een aanlegsteiger voor boten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]