Griekse bezetting door de asmogendheden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ελληνική Πολιτεία
Elliniki Politeia
Helleense Staat
 Koninkrijk Griekenland 1941 – 1944 Koninkrijk Griekenland 
Flag of Greece (1822-1978).svg
(Details)
Kaart
Triple Occupation of Greece.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Athene
Religie(s) Grieks-orthodoxe Kerk
Munteenheid Griekse drachme

De Griekse bezetting door de asmogendheden tijdens de Tweede Wereldoorlog (Grieks: Η Κατοχή, I Katochi ("de bezetting")) begon in april 1941 na de Duitse en Italiaanse invasie van Griekenland en werd uitgevoerd samen met Bulgaarse troepen. De bezetting duurde totdat Duitsland zich terugtrok uit het vasteland in oktober 1944. Op sommige plekken, zoals op Kreta en andere eilanden, bleven Duitse garnizoenen echter de controle uitoefenen tot mei of zelfs juni 1945.

Fascistisch Italië was aanvankelijk Griekenland binnengevallen in oktober 1940, maar werd verslagen en het Griekse leger drong de aanvallende troepen terug tot in het binnenland van Albanië. Hierdoor stond Duitsland troepen af van de Operatie Barbarossa om Italië te helpen in de Balkan. Een snelle Duitse Blitzkrieg-campagne volgde in april 1941 en in mei 1941 stond Griekenland onder bezetting van de drie asmogendheden; Duitsland, Italië en Bulgarije.

De bezetting bracht harde tijden mee voor de Griekse bevolking. Driehonderdduizend van hen stierven de hongerdood, duizenden anderen door represailles en de economie van het land die geruïneerd werd. Op hetzelfde moment werd het Griekse Verzet, één van de meest effectieve van bezet Europa, gevormd. Deze verzetsgroep lanceerde enkele guerrilla-aanvallen tegen de bezetters en zorgde voor grote spionagenetwerken, maar tegen eind 1943 begonnen ze onder elkaar te vechten. Toen Griekenland bevrijd werd in oktober 1944 bevond het land zich in een crisis die geleid had tot een burgeroorlog.