Griffin (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Griffin
Personage uit ''The Invisible Man''
Claude Rains als "The Invisible Man", 1933
Claude Rains als "The Invisible Man", 1933
Debuut The Invisible Man (1897)
Bedacht door H.G. Wells
Gespeeld door Claude Rains, Vincent Price, Jon Hall, John Carradine, Arthur Franz, James Griffith, Kevin Bacon, Christian Slater, Oliver Jackson-Cohen
Stemartiest(en) Allen Swift, David Spade
Persoonsinformatie
Volledige naam Griffin
Bijnaam "The Invisible Man" ("De Onzichtbare Man")
Alias Jack Griffin, Sir Geoffrey Radcliffe, Frank "Raymond" Griffin, Robert Griffin, Tommy Nelson, Sebastian Caine (geïnspireerd, Hollow Man), Michael Griffin, Griffin the Invisible Man, Adrian Griffin
Soort Mens
Geslacht Man
Beroep Uitvinder / wetenschapper
Specialiteit Onzichtbaarheid
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Film

Griffin is het hoofdpersonage uit De onzichtbare man, een roman van Herbert George Wells uit 1897.

Verhaallijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Griffins voornaam wordt niet genoemd in het boek. Hij is een uitvinder die een manier gevonden heeft om onzichtbaar te worden. Nadat hij dat op zichzelf heeft toegepast, komt hij erachter dat onzichtbaar zijn ook veel nadelen heeft. In het besef dat hij nooit een manier bedacht heeft om weer zichtbaar te worden, gaat Griffin koortsachtig aan het werk om te proberen een 'tegengif' te maken. Andere mensen gaat hij uit de weg, maar als het echt niet anders kan, toont hij zich van top tot teen verpakt in fedora, zonnebril, trenchcoat en al wat overblijft in verband. Onderwijl voorziet hij in zijn onderhoud door te stelen, waarvoor hij als onzichtbare uitstekend toegerust is. Maar hoe langer een tegengif uitblijft, hoe driftiger Griffin wordt en hoe meer hij zijn verstand verliest.

Overig verschijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn oorspronkelijke verschijning in het boek van Wells, gebruikte de Britse schrijver Alan Moore Griffin later ook als een van de hoofdpersonages in zijn comic-miniseries over The League of Extraordinary Gentlemen (als 'Hawley' Griffin). Daarin vormt The Invisible Man een soort superhelden-team met Allan Quatermain, Kapitein Nemo, Wilhelmina Harker en Dr. Jekyll, personages uit andere literaire werken. In de verfilming van de strip kwam Griffin niet voor, in verband met de filmrechten op het personage. Hierop werd een andere onzichtbare man geïntroduceerd, genaamd Rodney Skinner. Skinner is van oorsprong een dief, die de formule van Griffin gestolen had en nu meehelpt om gratie en een geneesmiddel te verkrijgen. Hoewel hij niet wordt vertrouwd door de anderen, blijkt hij toch aan hun kant te staan.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Griffin wordt in The League of Extraordinary Gentlemen neergezet als een laffe, onsympathieke man, die enkel meedoet om gratie te verkrijgen. In de tweede miniserie verraadt hij de League en de hele mensheid door de Martianen te helpen, waarbij hij Mina Harker molesteert en vernedert. Dit laatste maakt Edward Hyde zo kwaad dat hij Griffin verkracht en vermoordt.

Filmadaptaties[bewerken | brontekst bewerken]