Griffoendor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Griffoendor
Plaats uit Harry Potter
Griffoendor
Functie Afdeling van Zweinstein
Locatie Zweinstein, Zweinsveld, Schotland
Eigenaars Schoolhoofd
Bewoners Griffoendors
Vanaf Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Griffoendor (Engels: Gryffindor) is een van de vier afdelingen op de toverschool Zweinstein uit J.K. Rowlings zevendelige boekenserie Harry Potter. De andere drie afdelingen zijn Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw.

De afdeling staat bekend om zijn dapperheid, ridderlijkheid, durf en moed en is gesticht door Goderic Griffoendor. Het afdelingshoofd is professor Minerva Anderling. Harry Potter en zijn vrienden Hermelien Griffel en Ron Wemel behoren tot deze afdeling.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De locatie van de leerlingenkamer van Griffoendor is, net als bij de andere afdelingen, geheim voor hen die niet tot Griffoendor behoren. De Griffoendortoren bevindt zich op de zevende verdieping en wordt bewaakt door het portret van de Dikke Dame, een portret dat enkel opzij gaat wanneer men het juiste wachtwoord geeft. Het wachtwoord wordt regelmatig veranderd.

Afdelingswapen[bewerken | brontekst bewerken]

Hogwarts Gryffindor colors.svg

Het afdelingswapen van Griffoendor is een gouden leeuw op een scharlakenrode achtergrond. De leeuw is ook het symbool van de afdeling en rood en goud zijn de afdelingskleuren. Volgens J.K. Rowling horen Griffoendors bij het element vuur, wat de keuze voor hun afdelingskleuren zou verklaren.

Afdelingsspook[bewerken | brontekst bewerken]

De afdelingsgeest is Heer Hendrik van Malcontent tot Maling (Haast Onthoofde Henk Engels: Nearly Headless Nick). Deze bijnaam dankt hij aan het feit dat hij net niet onthoofd is; Er rest nog een klein stukje nek dat als een soort scharnier kan worden gebruikt.

Lijst van Griffoendors[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Griffoendors voor het hoofdartikel over dit onderwerp.