Naar inhoud springen

Griffoendor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Griffoendor
Plaats uit Harry Potter
Griffoendor
Functie Afdeling van Zweinstein
Locatie Zweinstein, Zweinsveld, Schotland
Eigenaars Schoolhoofd
Bewoners Griffoendors
Vanaf Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Griffoendor (Engels: Gryffindor) is een van de vier afdelingen op de toverschool Zweinstein uit J.K. Rowlings zevendelige boekenserie Harry Potter. De andere drie afdelingen zijn Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw.

De afdeling staat bekend om zijn dapperheid, ridderlijkheid, durf en moed en is gesticht door Goderic Griffoendor. Het afdelingshoofd is professor Minerva Anderling.

In Harry Potters eerste jaar werd hij gesorteerd bij Griffoendor samen met Hermelien Griffel en Ron Wemel. Ron en Harry zijn vrienden geworden in de Zweinstein Expres, waar ze ook Hermelien Griffel ontmoeten; een slimme heks van dreuzelouders. Later in hun eerste jaar worden ze pas vrienden met Hermelien Griffel.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De locatie van de leerlingenkamer van Griffoendor is, net als bij de andere afdelingen, geheim voor hen die niet tot Griffoendor behoren. De Griffoendortoren bevindt zich op de zevende verdieping en wordt bewaakt door het portret van de Dikke Dame, een portret dat enkel opzij gaat wanneer men het juiste wachtwoord geeft. Het wachtwoord wordt regelmatig veranderd. Marcel Lubbermans heeft soms nog moeite om deze wachtwoorden te onthouden.

Afdelingswapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het afdelingswapen van Griffoendor is een gouden leeuw op een scharlakenrode achtergrond. De leeuw is ook het symbool van de afdeling en rood en goud zijn de afdelingskleuren. Volgens J.K. Rowling horen Griffoendors bij het element vuur, wat de keuze voor hun afdelingskleuren zou verklaren.

Afdelingsspook[bewerken | brontekst bewerken]

De afdelingsgeest is Heer Hendrik van Malcontent tot Maling (Haast Onthoofde Henk Engels: Nearly Headless Nick). Deze bijnaam dankt hij aan het feit dat hij net niet onthoofd is; Er rest nog een klein stukje nek dat als een soort scharnier kan worden gebruikt. Vanwege het feit dat hij niet helemaal onthoofd is mag hij ook geen lid worden van De Koplopers, een club voor onthoofde spoken

Lijst van Griffoendors[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Griffoendors voor het hoofdartikel over dit onderwerp.