Grijpautomaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een grijpautomaat met pluche beestjes in Trouville-sur-Mer

Een grijpautomaat, ook wel hijskraanautomaat (in het Engels claw crane of lucky crane), is een mechanische amusementsautomaat en kansspel dat op muntgeld werkt. De moderne versies werken soms ook op papiergeld of met een bankpas. De apparaten zijn meestal te vinden op de kermis maar ook wel in gokhallen, horecagelegenheden en in onder meer Duitsland ook bij tankstations.

Na het inwerpen van de benodigde munten kan het spel beginnen en door middel van knoppen of een handel kan men een grijparm bewegen, naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts, naar beneden en naar boven. Het is de bedoeling te trachten met behulp van de grijparm voorwerpen uit de kast te "grijpen" zoals bijvoorbeeld een horloge of een knuffeldier maar er liggen tegenwoordig ook dure voorwerpen in zoals bijvoorbeeld een IPhone.

De kans dat het grijpen lukt is niet erg groot, de voorwerpen zijn vaak te glad om aan de grijparm te blijven hangen. Vaak lukt het dan ook niet en soms lukt het wel maar valt het voorwerp op het laatste moment alsnog van de grijparm af. Indien het grijpen wel lukt wordt het voorwerp in een bak onderin geworpen en kan men zijn prijs meenemen. Vaak bestaat de mogelijkheid meerdere malen achtereen te grijpen door van te voren te kiezen voor één of meerdere keren spelen waarbij bij meerdere keren spelen de prijs per spel lager is dan één keer spelen.

Sommige bronnen beweren dat een grijpautomaat programmeerbaar is voor de eigenaar en dat deze de grijparm zo kan instellen, hetzij strakker hetzij losser, voordat de prijzen al dan niet voortijdig uit de grijper zullen vallen. De eigenaar (die de automaten vaak verhuurd aan de exploitant), kan dan dus zelf de winstmarge bepalen.