Grijsnekkaalkopkraai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grijsnekkaalkopkraai
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
De vogel op de achtergrond is een grijsnekkaalkopkraai
De vogel op de achtergrond is een grijsnekkaalkopkraai
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Picathartidae (Kaalkopkraaien)
Geslacht: Picathartes
Soort
Picathartes oreas
Reichenow, 1899
In blauw het leefgebied
In blauw het leefgebied
Grijsnekkaalkopkraai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grijsnekkaalkopkraai (Picathartes oreas) is een soort uit de monotypische familie Picathartidae en het geslacht kaalkopkraaien. Populaties van deze soort komen geografisch versnipperd voor in Midden-Afrika. De dichtheid van deze soort is in de gebieden waar de grijsnekkaalkopkraai voorkomt, erg laag. Zijn biotoop krimpt door het voortdurend kappen van het regenwoud. De vogel staat als kwetsbaar op de rode lijst.[1]

Kenmerken[bewerken]

De vogel is betrekkelijk groot. Het verschil met de witnekkaalkopkraai is de kopkleur. Deze is van achter karmozijnrood, verder zwart en blauw tot paars (de witnekkaalkopkraai is daar geel en zwart). Het lichaam heeft een blauwgrijze kleur en ook de nek en de bovenborst zijn grijs. De borst en buik zijn verder geel. De grijsnekkaalkopkraai treft men geregeld rondspringend aan op de bosbodem of terwijl hij korte vluchten maakt tussen de boomkronen. De vogel is nooit over grote afstanden vliegend waargenomen.

Verspreidingsgebied[bewerken]

De grijsnekkaalkopkraai is te vinden in het zuidoosten van Nigeria en het zuidwesten van Kameroen, Gabon, Guinee en het zuidwesten van het eiland Bioko. Hij beweegt zich vaak hoog in de kronen van de bomen in het primaire regenwoud. De vogels broeden op zeer speciale plaatsen onder overhangende rotsen, zodat de nesten beschermd zijn tegen regen en vallend gesteente.