Grijze koevogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grijze koevogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Agelaioides badius -Buenos Aires -Argentina-8.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Icteridae (Troepialen)
Geslacht:Agelaioides
Soort
Agelaioides badius
(Vieillot, 1819)
Agelaioides badius map.svg
Afbeeldingen Grijze koevogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grijze koevogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grijze koevogel (Agelaioides badius) behoort tot de familie van de troepialen. Het is een monotypische soort van het geslacht Agelaioides, maar werd ooit tot het geslacht Molothrus geteld.

Kenmerken[bewerken]

Zijn totale lengte is ongeveer 18 centimeter. Zijn verenkleed is bijna geheel bruinachtig gekleurd met contrasterende zwarte partijen, tussen de ogen en de snavel en aan de basis van de bovenvleugels. De (onder-)soort A. b. fringillarius heeft meer zwart in het "gezicht" en het verenkleed is meer rood van kleur.

A. b. fringillarius de ondersoort die ook wel als apart soort (de bleke koevogel) wordt beschouwd.

Leefwijze[bewerken]

De soort is sociaal opgesteld en wordt vaak gezien in kleine groepen. Niet zoals de "echte" koevogels van het geslacht Molothrus, deze soort is geen broedparasiet. Dat wil zeggen dat de ouders de eieren in nesten van andere vogels leggen, zoals de Europese koekoek.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Hij komt voor in Noordelijk Argentinië, Bolivia, Uruguay, Paraguay en Zuidelijk en Midden Brazilië, met een geïsoleerde populatie Noordoostelijk Brazilië. Deze ondersoort staat op de IOC World Bird List als aparte soort Agalaioides fringillarius (bleke koevogel).[2] Van de bruine koevogel is ontdekt dat hij als trekvogel voorkomt in Chili.

De soort telt twee ondersoorten:

  • A. b. badius: van oostelijk Bolivia en zuidelijk Brazilië tot Uruguay en zuidelijk Argentinië.
  • A. b. bolivianus: centraal en zuidelijk Bolivia.

Status[bewerken]

De grijze koevogel heeft een wijd verspreid verspreidingsgebied in half open landschappen, bestaande uit struiken en een klein aantal bomen. BirdLife International beschouwt de noordoostelijke bleke koevogel nog als ondersoort A. b. fringillarius. Deze (onder-)soort wordt voornamelijk gevonden in Caatinga en Cerrado. Over het algemeen is het een vrij veelvoorkomend vogel en daarom staat de soort (inclusief de bleke koevogel) als een niet bedreigde soort op de Rode Lijst van de IUCN.[1]