Große Steine von Stenum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Großsteingrab Stenum
Großen Steine von Stenum
Große Steine von Stenum
Große Steine von Stenum (Nedersaksen)
Große Steine von Stenum
Situering
Coördinaten 53° 4′ NB, 8° 33′ OL
Informatie
Datering 3500 - 2800 v.Chr.
Periode neolithicum
Cultuur trechterbekercultuur
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Großen Steine von Stenum (ook wel Großsteingrab Stenum genoemd) is een ganggraf uit het neolithicum in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het wordt aangeduid met Sprockhoff-Nr. 930 en is onderdeel van de Straße der Megalithkultur.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het hunebed, waarin een eik groeit, ligt aan de straat Am Hünengrab in Stenum (ten noorden van Ganderkesee) in het Landkreis Oldenburg in Nedersaksen. Stenum is naar het hunebed vernoemd (Stenum = steen -heem).

Het megalithisch bouwwerk werd opgericht tussen 3500 en 2800 v.Chr. en wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur. Het is het meest noordoostelijk gelegen bouwwerk van het type Emsländische Kammer.

De kamer is oost-west georiënteerd en is 22,5 meter lang en 1,8 meter breed. De kamer ligt coaxiaal in de (vermoedelijk oorspronkelijk) ovalen krans, waar nog slechts 13 kransstenen van behouden zijn gebleven. Waarschijnlijk waren er oorspronkelijk meer dan 40 kransstenen en was de krans ongeveer 28 meter lang en 7 meter breed.

Alle 30 draagstenen zijn behouden gebleven. Van de oorspronkelijke 12 dekstenen zijn er 10 verdwenen. De poort was 3 meter lang en 1 meter breed en ligt aan de zuidzijde, iets uit het midden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Großsteingrab Stenum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.