Groene Hartpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groene Hartpad
Schets van de route
Pad RP 12
Uitgave Nivon
ISBN 9070601850
Kenmerken
Van Delft
Naar Idem
Lengte 192 km
Verbindingen Floris V-pad, Grote Rivierenpad, Pelgrimspad

Het Groene Hartpad is een streekpad met een lengte van 192 kilometer, gelegen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens en is in een Nivon-gidsje beschreven.

Het pad beoogt de wandelaar zo veel mogelijk door het open gebied van het Groene Hart te voeren, met vermijding van grote steden (met uitzondering van Rotterdam en Delft).

Route[bewerken | brontekst bewerken]

Het pad begint bij het station van Delft, gaat via Pijnacker naar Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Zuideinde (bij Nieuwkoop). Hier worden de Nieuwkoopse plassen overgestoken, waarna het riviertje de Meije wordt gevolgd tot Woerdense Verlaat. Hierna wordt de Grecht gevolgd tot Woerden. Na Woerden worden Linschoten, Montfoort en IJsselstein aangedaan.

Vervolgens gaat de route in westelijke richting naar Polsbroek en Stolwijk, en van daar naar Ouderkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Via de Kralingse Plas en de buitenwijken van Rotterdam gaat de route door het Delfland via Berkel en Rodenrijs, Kethel en Schipluiden. Hierna keert de wandelaar weer terug naar Delft.

Hoewel het aandoen van een bebouwde omgeving vaak niet vermeden kan worden, en de bebouwing vrijwel steeds in elk geval in de verte te zien is, kennen een aantal trajecten, met name langs de Meije en de Grecht, een opmerkelijke mate van natuurschoon.

De route kruist op een aantal punten het Pelgrimspad (deel 1), het Floris V-pad en het Grote Rivierenpad.

Vervoer en overnachtingen[bewerken | brontekst bewerken]

De route heeft aansluiting op het openbaar vervoer met stations te Delft, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Woerden, Rotterdam-Noord en Berkel en Rodenrijs, en busverbindingen met de overige plaatsen. Overnachtingsmogelijkheden zijn schaarser dan bij andere wandelroutes het geval is. Met name kampeermogelijkheden zijn slechts beperkt aanwezig.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Groene Hartpad.