Groenplaats (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Groenplaats.svg
Groenplaats
Opening 25 maart 1975
Perronsporen 2
Perronlengte 60 meter
Netwerk Premetro Antwerpen Logo.svg Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Lijn(en) DeLijn icon 3antw.svg DeLijn icon 5antw.svg DeLijn icon 9antw.svg DeLijn icon 15antw.svg
Constructie
Perrons 2
Aansluitingen
Tram DeLijn icon 4antw.svg
Bus 22 180 181 182 183
Ligging
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 24′ OL
Groenplaats (Antwerpse premetro)
Groenplaats
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Groenplaats is een Antwerps premetrostation, gelegen onder het gelijknamige plein in het centrum van de stad.

Station Groenplaats (geopend 25 maart 1975) is een van de oudste premetrostations van Antwerpen. Het is te herkennen aan de groene inkleding op de perrons richting Linkeroever en aan de bakstenen afwerkingen op de perrons richting Meir. Vanaf de perrons kijkt men uit op het werk "The Rainforrest" (Menno), een groene tegelmuur in golfjes. Vroeger bevond zich nog een ander kunstwerk, een uitgeholde witmarmeren steen, op het zogenaamde "Trefpunt" onder de kiosk.

Oorspronkelijk hadden de ondergrondse lijnen hier hun eindpunt. Trams reden via het perron op niveau -2 naar een keerlus onder het plein, kruiste zichzelf na een ronde om het station en reed dan een niveau lager richting Meir. Deze laatste helling heeft nu onderaan een doorgang naar perron -3; waar vroeger de keerlus lag ligt nu een doodlopend spoor, bereikbaar via het spoor komende vanaf station Meir (wissel vlak voor het station). De doorgaande sporen zijn aangesloten op de Brabotunnel.

Op niveau -1 bevindt zich momenteel een lokethal met aansluiting op de beide perrons en uitgangen gaande naar de Karel de Grote-Hogeschool, de Groenplaats, de ondergrondse parking en het GB Shopping Center. Op niveau -2 bevindt zich het perron richting Linkeroever, en op niveau -3 ligt het perron richting Meir. Naast het station Groenplaats ligt het koopcentrum Grand Bazar Shopping waar onder andere een Fnac-winkel is gevestigd, en een ondergrondse betaalparking. Het station heeft een ondergrondse doorgang naar beide bouwwerken.

Op 1 september 2012 werd tram 2 hier door tram 9 vervangen.

Volgens plan 2021 zouden eind 2021 de vier bovengenoemde tramlijnen vervangen worden door de premetrolijnen M3, M7 en M9.

Vroegere plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens vroegere plannen moest dit station een kruistation worden waar de huidige oostwestlijn van de premetro in het verlengde van de Nationalestraat met een noordzuidlijn zou kruisen die ondergronds van het Klapdorp langs de Melkmarkt naar dit station en verder onder de Nationalestraat naar het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid zou lopen. Deze plannen zijn nooit verder geraakt dan de ontwerpfase.