Groenrugtrogon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groenrugtrogon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Trogon-viridis-002.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Trogoniformes (Trogons)
Familie:Trogonidae (Trogons)
Geslacht:Trogon
Soort
Trogon viridis
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen Groenrugtrogon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groenrugtrogon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De groenrugtrogon (Trogon viridis) is een vogel uit de familie der Trogons. De soort wordt door sommige wetenschappers echter onderscheiden als twee verschillende soorten. De Amazone witstaarttrogon (T. viridis) en de Westelijke witstaarttrogon (T. chionurus)

Uiterlijk[bewerken]

De witstaarttrogon is een redelijk grote trogon soort met een lengte van 29 centimeter en een gewicht van ongeveer 82 gram. Hoewel beide geslachten op elkaar lijken hebben ze zoals de meeste trogons een afwijkende verenkleden. De hoofd en de bovenkant van de borst van het mannetje zijn donkerblauw (in de schemering lijkt dit zwart). De rug is groen en gaat richting de romp over naar een groenblauwe kleur. De buik tot aan de staart is oranje van kleur. De vleugels zijn zwart met kleine witte streepjes. De onderkant van de staart is in het midden zwart met wit gekarteld. De ring rondom de ogen is lichtblauw van kleur. Bij het vrouwtje is het zwart meer grijs van kleur.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De vogel komt voor van het zuidelijke deel van Panama tot aan het zuidelijke deel van Brazilië. Tevens wordt de vogel aangetroffen op Trinidad.

Van deze vogel zijn twee ondersoorten bekend.

Voedsel[bewerken]

Het voedsel van de trogon bestaat voornamelijk uit kleine vruchten aangevuld met insecten en spinnen, vooral wanneer vruchten schaars zijn.

Voortplanting[bewerken]

Het nest wordt gebouwd in een termieten nest of in een boomholte in een rottende boom. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje. Ze maakt een schuin omhoog lopende tunnel naar de uiteindelijke holte waar ze twee tot drie witte eieren legt. De broedperiode bedraagt 16 tot 17 dagen. Na twee weken verlaten de jongen het nest.

Geluid[bewerken]

De zang van de witstaarttrogon bestaat uit 15 tot 20 korte tonen.

Afbeeldingen[bewerken]