Groenstraat (Landgraaf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groenstraat
Grunsjtroat
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Groenstraat (Limburg)
Groenstraat
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Landgraaf Landgraaf
Stadsdeel Ubach over Worms
Coördinaten 50° 55′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,11 km²
- land 2,11 km²
- water 0 km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.015
(481 inw./km²)
Woningvoorraad 445 woningen[1]
Detailkaart
Kaart van Groenstraat
Ligging binnen Landgraaf
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Groenstraat (Limburgs: plaatselijk Grunsjtroat, Sjtröatje) is een buurtschap in de gemeente Landgraaf, in de Nederlandse provincie Limburg. De Groenstraat behoort tot het stadsdeel Ubach over Worms.

Door lintbebouwing heeft de buurtschap zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot straatdorp.

De naam Groenstraat wordt vanaf de 17e eeuw gebruikt en wordt verklaard als een samenstelling van groen en straat, d.w.z. bouwland langs een straatweg. De omgeving van de Groenstraat was al bewoond in de Romeinse tijd. Uit de middeleeuwse periode dateren de vondsten van een pottenbakkersoven.

Bargoens[bewerken | brontekst bewerken]

De neerlandicus Joseph Endepols schreef een verhandeling over het Groenstraatse Bargoens (Dr. J. Endepols: Groenstraat-Bargoens, J.B. Wolters, Groningen, 1924). Deze geheimtaal werd tot ca. 1900 aangewend door de vele marskramers uit de Groenstraat. Toen begin 20e eeuw de steenkolenindustrie werkgelegenheid bood, hoefde niemand meer zijn brood als marskramer te verdienen. Het Bargoens had geen functie meer en wordt heden ten dage nog slechts gebezigd in folkloristisch verband. Meer dan andere delen van Landgraaf kent de Groenstraat nog een eigen cultuur en verenigingsleven.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • H.M.H. Goossens, Ubach over Worms, van Overworms kwartier tot gemeente Landgraaf, Ubach over Worms 1981, pagina’s 317 e.v.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]