Groep GAZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Groep GAZ (Russisch: Группа ГАЗ, Groeppa GAZ), vaak kortweg GAZ genoemd, is het grootste autoconcern van Rusland. Het heeft haar hoofdkantoor in Moskou en werd opgericht in 2000 als RusPromAvto. In 2005 werden de bezittingen geherstructureerd en werd het concern hernoemd tot Groep GAZ. Het concern maakt via het bedrijf Roesskieje Masjiny (Русские машины) onderdeel uit van de financiële groep Bazovy Element (Базовый элемент) van zakenman Oleg Deripaska. De directeur van het bedrijf is Maksim Avdejev. De naam is afgeleid van het belangrijkste onderdeel van het bedrijf; de Gorkovski Avtomobilny Zavod (GAZ-fabriek).

De activiteiten zijn verdeeld over zes divisies[1]: lichte bestelwagens en personenwagen, autobussen, vrachtwagens, speciale voertuigen voor de bouw, benzine- en dieselmoteren en versnellingsbakken.

Elke divisie bedient een marktsegement met eigen productiefaciliteiten en distributienetwerk[1]. De groep heeft 17 productievestigingen verdeeld over 10 verschillende regio’s van Rusland[1]. De meerderheid van alle voertuigen worden binnenlands afgezet, een deel wordt afgezet in voormalige republieken van de Sovjet-Unie en een fractie wordt naar andere markten geëxporteerd. Binnen Rusland heeft de groep aanzienlijk marktaandelen voor haar producten; met betrekking tot autobussen was dit zo’n 77% in 2009[1].

De grootste aandeelhouder van Groep GAZ was OAO Russian Machines met een belang van 61% per 1 april 2010[1], 22,8% is in handen van minderheidsaandeelhouders en ten slotte hebben twee dochterondernemingen van Groep GAZ ook nog een belang van circa 16%. Het belang van de Russische overheid is een marginale 0,2%[1].

Over het jaar 2011 behaalde de GAZ Groep een omzet van $ 4,1 miljard en een nettowinst van $ 263 miljoen. Van de totale omzet werd 85% gerealiseerd in Rusland.

In 2005 produceerde het concern nog 55.055 auto's, 169.268 vrachtwagens en kleine bussen (onder andere marsjroetkas) en 18.716 bussen. Het voorlopige jaarresultaat voor 2005 bedroeg $ 3 miljard en het EBITDA (bruto bedrijfsresultaat) $ 315 miljoen.

Lijst van ondernemingen[bewerken]

Tot de lijst van ondernemingen die behoren tot de groep GAZ behoren onder andere:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]