Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen
Rode Morgen.svg
Geschiedenis
Opgericht 1977
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Ideologie Maoïsme
Jongerenorganisatie Jongeren bij de Rode Morgen
Website http://www.rodemorgen.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Groep van Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML) is een Nederlandse maoïstische organisatie ("partij in opbouw"), opgericht in 1977 door Amsterdamse studenten en een groep geroyeerde ex-leden van de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland. De GML geeft het blad Rode Morgen uit en richt zich sinds zijn oprichting vrijwel volledig op bedrijvenwerk en vakbondsactivisme.

In de beginjaren van de partij was de latere GroenLinks-leider Paul Rosenmöller zo'n vijf jaar lid van de GML. De GML en Rosenmöller speelden een hoofdrol in de Rotterdamse havenstaking van 1979. Jeroen Toussaint is voorzitter van GML/Rode Morgen. Hij was evenals Paul Rosenmöller voor de FNV in de Rotterdamse haven actief.

In 2007 werd door HP/De Tijd een artikel gewijd aan de opvattingen van GML/Rode Morgen over de Rode Khmer van Pol Pot [1]. Hoewel de misdaden van de Rode Khmer al in 1977 bekend waren bleef GML/Rode Morgen volgens HP/De Tijd deze beweging nog in daarop volgende jaren steunen.

Sinds kort heeft de GML/Rode Morgen ook een jongerenafdeling, namelijk 'Jongeren bij de Rode Morgen'. Zij zet zich in voor het "bouwen van een revolutionaire jongerenorganisatie die strijdt voor een maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking, voor het echte socialisme". [2]

In 2010 werd de GML/Rode Morgen lid van de Internationale Coordination of Revolutionary Parties and Organizations (ICOR). Dit is een internationaal samenwerkingsverband van 40 verschillende communistische partijen vanuit de hele wereld.

Externe links[bewerken]