Groep Van Haga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep van Haga
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Fractieleider in de Tweede Kamer Wybren van Haga
Zetels
Tweede Kamer
3 / 150
Geschiedenis
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Rechts
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Groep Van Haga is een fractie in de Nederlandse Tweede Kamer. Zij ontstond op 13 mei 2021 als een afsplitsing van de fractie van Forum voor Democratie.

Omstreeks 5 mei 2021 ontstond er ophef over de vergelijking die FVD op een poster trok tussen de door de overheid opgelegde coronamaatregelen en de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.[1] Onder meer vanwege deze poster en het provocerende gedrag van Thierry Baudet in de Tweede Kamer verlieten kort daarna Olaf Ephraim, Wybren van Haga en Hans Smolders de FVD-fractie en verenigden zich in een nieuwe fractie.[2][3]

De fractie, met drie zetels in de Tweede Kamer, koos Van Haga als fractievoorzitter waardoor deze naar hem vernoemd werd als Groep Van Haga. Eerder was er ook een Lid-Van Haga, tussen 24 september 2019 en 30 november 2020, toen Van Haga uit de VVD-fractie werd gezet en hij verder ging als eenmansfractie.

Op 2 juli 2021 maakte Van Haga bekend de partij Belang van Nederland (BVNL) te hebben opgericht. De leden van de Groep Van Haga zijn allen lid van de partij.