Groep Wilders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep Wilders
Slotdebat verkiezingen (final debate elections) 2006-2 cropped.jpg
Personen
Fractieleider in de Tweede Kamer Geert Wilders
Mandaten
Zetels in de Tweede Kamer
Geschiedenis
Opgericht 3 september 2004
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting rechts-conservatief
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Groep Wilders was een fractie in de Nederlandse Tweede Kamer, die op 3 september 2004 werd gevormd toen Tweede Kamerlid Geert Wilders uit de fractie van de VVD stapte na onenigheid over de politieke koers. Wilders besloot zijn Kamerzetel niet op te geven, en ging tot de Tweede Kamerverkiezingen 2006 als onafhankelijk Kamerlid verder.

Reden van afsplitsing[bewerken]

De onenigheid tussen Geert Wilders en de VVD ging vooral over het feit dat hij zich niet wilde voegen naar fractiestandpunten. Het conflict begon in juni 2004, toen Wilders samen met fractiegenoot Gert-Jan Oplaat zonder enig overleg een tienpuntenplan in de publiciteit bracht, waarin een pleidooi werd gevoerd voor een rechts-conservatieve koers van de liberalen. In juli presenteerden zij dit pamflet als RECHT(S) op je doel af, waarin gepleit werd voor strengere straffen, een hogere maximumsnelheid, het uitzetten van radicale imams en het weren van Turkije als lid van de Europese Unie. Na het zomerreces trok Wilders dit door in de lijn dat de fractie op voorhand zijn standpunt diende te steunen om onder geen beding in te stemmen met de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Zie ook het stuk over de aanloopperiode voor de PVV in 2004-2006 op de pagina over Geert Wilders.

Verdere historie[bewerken]

Wilders positioneerde zich rechts van de VVD. Als onafhankelijk Kamerlid bepleitte hij een stop op de immigratie, de aanpak van radicale moskeeën, een gedwongen terugkeer van allochtone reljeugd naar het land van afkomst en een steviger justitiebeleid. In de aanloop naar het referendum over de Europese Grondwet voerde Wilders campagne voor een 'nee'-stem. Begin 2006 richtte Wilders de Partij voor de Vrijheid (PVV) op waarmee hij deelnam aan de Tweede Kamerverkiezingen 2006. De PVV haalde bij deze verkiezingen 9 Kamerzetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 haalde de partij 24 zetels.