Groep de Mos/Hart voor Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep de Mos/Hart voor Den Haag
Groep de Mos/Hart voor Den Haag
Personen
Partijvoorzitter Henk van Schepen
Partijleider Richard de Mos
Geschiedenis
Opgericht 2013
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Ideologie lokaal, liberaal
Jongerenorganisatie Jongeren voor Den Haag
Website hartvoordenhaag.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Groep de Mos/Hart voor Den Haag is een Nederlandse politieke partij die actief is in de gemeenteraad van Den Haag.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Groep de Mos werd in 2013 opgericht door oud-PVV'er Richard de Mos, oud-LPF'er Willem van der Velden, die van ruim zes partijen lid is geweest, waaronder VVD en D66, en oud-CDA'er Wil Vonk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014 vormde het met de Ouderen Partij Den Haag een gezamenlijke lijst.[1] Er werden drie zetels gehaald en de twee partijen vormden na de verkiezingen ook een gezamenlijke fractie, met twee leden van de Groep de Mos en één lid van de Ouderen Partij Den Haag. In april 2017 stapte Rachid Guernaoui van D66 over naar Groep de Mos.

De Groep de Mos kondigde in 2017 aan de naam te willen wijzigen in Hart voor Den Haag.[2] Aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018 werd zelfstandig deelgenomen onder de naam Groep de Mos/Hart voor Den Haag. De partij werd bij deze verkiezingen met acht zetels de grootste partij, en kwam vervolgens met De Mos en Guernaoui in het nieuwe college van burgemeester en wethouders met GroenLinks, D66 en VVD. In juni 2020 kwam Groep de Mos in opspraak door mogelijke verkiezingsfraude die gepleegd zou zijn middels het kopen van stempassen en het stemmen via volmacht.[3]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeenteraad van Den Haag zegt Groep de Mos zich hard te maken voor een schone, veilige en leefbare stad. Ook zet de partij zich in voor ondernemers, ouderen en een structurele aanpak van armoede.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De partij werkt in Den Haag buurtgericht, met in verschillende delen van de stad actieve commissies geleid door een stadsdeelvoorzitter. Begin 2017 telde de Groep de Mos ruim 200 leden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]