Grondboor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Handgrondboor (Edelmanboor)
Grondboorinstallatie
Grondboorbuizen
Grondboor van grondboorinstallatie

Met een grondboor is het mogelijk om een diep, rond gat in de grond te maken.

Handgrondboor[bewerken | brontekst bewerken]

Een handgrondboor is een stuk tuingereedschap waarmee snel een gat in de grond kan worden gemaakt, bijvoorbeeld om een paal voor een schutting of ter ondersteuning van een boom in te plaatsen, of om bij bodemkundig onderzoek grondmonsters te nemen. De meeste handgrondboren maken gaten met een diameter van 10 tot 15 cm.

Handgrondboren hebben meestal twee metalen delen met een schroefvormig uiteinde en met een opening ertussen, aan een metalen staaf bevestigd die met twee handvatten rondgedraaid kan worden, waardoor de grondboor de grond in beweegt. Zodra de opening is gevuld met grond, wordt de grondboor naar boven getrokken om de grond te verwijderen. Dat laatste hoeft niet bij alle modellen en bij alle soorten grond op die manier te gebeuren. Er zijn ook grondboren met een deelbaar tussenstuk waar steeds een verlengstuk van 1 m tussen geplaatst kan worden zodat tot grotere diepte geboord kan worden, afhankelijk van de grondsoort.

Een handgrondboor kan ook gebruikt worden als er regelmatig water in de tuin blijft staan.

Grondboorinstallatie[bewerken | brontekst bewerken]

Spoelboring[bewerken | brontekst bewerken]

Een grondboorinstallatie wordt door grondboorbedrijven gebruikt voor het maken van een rond gat tot op grote diepte in de bodem, bijvoorbeeld voor het maken van een put voor de winning van grondwater of voor warmteopslag. Hierbij wordt eerst een stalen mantelbuis de grond ingebracht. Met zuig- of spuitboren wordt het gat gemaakt. Bij dit spoelboren wordt in de buis water onder druk gespoten waardoor de grond onder in de buis samen met het water omhoog gespoeld wordt. Het grond/watermengsel wordt in een grote, bij het te maken gat geplaatste, stalen bak gepompt, de grond bezinkt in de bak en het water wordt opnieuw de grond in gepompt. Door de buizen aan elkaar te koppelen kan tot op grote diepte een gat gemaakt worden. Als de gewenste diepte bereikt is wordt een deels geperforeerde kunststofbuis in de stalen buis geschoven, de ruimte tussen de buizen wordt volgestort met grof zand en de stalen mantelbuis wordt omhoog getrokken.

Boorpalen[bewerken | brontekst bewerken]

De grondboorinstallatie kan ook worden gebruikt voor het maken van een paalfundering met (schroef)boorpalen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]