Groningen Giants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groningen Giants
American footballvereniging Groningen Giants
Naam Groningen Giants
Bijnaam Giants
Opgericht 7 maart 2000
Plaats Groningen
Bestuur
Voorzitter Johan Oosterhuis
Kampioenschap
Competitie Vlag van Nederland AFBN Eredivisie
Divisie Eredivisie
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Groningen Giants is een American footballvereniging in het noorden van Nederland. De vereniging traint en speelt in de stad Groningen op het kunstgrasveld van het sportpark Corpus den Hoorn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichter Steven Coutinho vatte in het najaar van 1999 het idee om in Groningen opnieuw een American Football team op te richten. Sinds te teloorgang van de Groningen Tigers en de Groningen Grizzlies eind jaren tachtig was er geen team meer te vinden in de meest noordelijke provincie van Nederland. Gezien de demografie van Groningen als studentenstad was het uitgangspunt om een studententeam te starten. De eerste opzet voor de vereniging werd gemaakt met behulp van een aantal enthousiaste mensen uit de omgeving en de ACLO.

Het eerste jaar zou er alleen Flag Football gespeeld worden, een non-contact versie van de sport. Dit om te voorkomen dat de verse leden onmiddellijk de dure pakken voor de tackle versie moesten aanschaffen. In het najaar van 2000 werd het team 3e in de flag competitie waarna er over is gegaan naar een senior tackle team.

In 2001 stond dan uiteindelijk de eerste 11v11 tackle wedstrijd te wachten voor de Groningen Giants. Op dat moment, onder leiding van Hans Schins, het jongste team en nieuw in de 3e divisie van Nederland. In dit seizoen werden de Groningen Giants ongeslagen kampioen wat het daarop volgende jaar resulteerde in promotie naar de tweede divisie. Tot op heden handhaven de Giants zich in deze tweede divisie.

Vanaf het speeljaar 2002 is er binnen de Giants ook een jeugdteam opgericht. Dit team speelde in die tijd junior tackle football (5v5), na een groeispurt in de daaropvolgende jaren kon er in 2006 meegedaan worden in de 9v9 competitie van dezelfde leeftijdsklasse. Een jaar later, in 2007, bleek dit te veel gevraagd en is er teruggegaan naar de 5v5 competitie. Hier werd, mede door de opgedane ervaring, groot succes geboekt in de vorm van een ongeslagen kampioenschap voor het team. Het junior tackle team is inmiddels opgegaan in het senior tackle team. Door gebrek aan nieuwe aanwas is het daarnaast niet mogelijk gebleken om een junior tackle team in stand te houden.

Vanaf het seizoen 2012 hadden de Groningen Giants ook weer een team die meespeelde in de 5v5 senior flag football competitie. Het team werd veelal gebruikt als kweekvijver voor spelers die het spel net leerden kennen en om kennis te maken met de vereniging en de spelelementen van American Football.[1]

In 2014 heeft een omhaal plaatsgevonden in de divisievorming door de AFBN. Er ontstond een Eredivisie en een Eerste divisie. De Groningen Giants senior tackle werd ingedeeld in de Eerste divisie en wel in Poule A.

In 2015 werden de Groningen Giants ongeslagen kampioen binnen het American Football ook wel "perfect season" genoemd. De Giants deden dit met volle overtuiging door de finale in Amsterdam te winnen met 34-00. Hiermee werd het seizoen afgelopen met een totaalrecord van 10 gewonnen wedstrijden en 0 verloren met in totaal 2 TD's tegen te hebben gekregen.

Uniform[bewerken | brontekst bewerken]

Het officiële thuistenue van de Groningen Giants bestaat uit een groen shirt met witte opdruk. Op de zij loopt een zilver-grijze baan. Bij het uitshirt worden deze kleuren omgedraaid en is het shirt wit met groene letters en cijfers. De broek is zilver-grijs bovenop groen gekleurde sokken. De officiële helm kleur voor de Groningen Giants is zilver-grijs met een witte facemask, daarnaast zit er doorgaans een groen Groningen Giants logo op beide zijkanten van de helm.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eerste divisie titels: 1
  • 2015
 • Derde divisie titels: 1
  • 2001
 • Jeugd Tackle 5v5 titels: 2
  • 2004
  • 2007

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Groningen Giants (2012) "Geschiedenis", Groningen Giants. URL bezocht op 26 mei 2013

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]