Groninger Archieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groninger Archieven
Groninger Archieven
Opgericht 2002
Locatie Cascadeplein 4, 9726 AD Groningen
Type Regionaal Historisch Centrum
Overig
Toegang publiek
https://www.groningerarchieven.nl/
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Groninger Archieven (voluit Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven) is het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Ze beheren archieven en collecties van de elfde tot en met de eenentwintigste eeuw.[1]

De archiefdienst fungeert in formele zin als Rijksarchief in de provincie Groningen en als Gemeentearchief van de gemeente Groningen. Vanuit die functies beheren de Groninger Archieven enerzijds archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkgebied de provincie Groningen of voorgangers daarvan, en anderzijds van de gemeente Groningen (en daarin opgegane gemeenten) en particuliere instellingen en personen uit die gemeenten, zoals huizen, families, bedrijven, kerken, scholen, verenigingen en stichtingen. Onderdelen van de Groninger Archieven zijn AlleGroningers.nl, groningerkentekens.nl, beeldbankgroningen.nl, Poparchief Groningen en het Gronings AudioVisueel Archief.

De Groninger Archieven ontstonden in 2002 na een fusie van het Rijksarchief met het Gemeentearchief. De archiefdienst is gevestigd in het Cascadecomplex, een modern kantoorgebouw vlak bij het Hoofdstation. De Groninger Archieven waren een van de initiatiefnemers van de Canon van Groningen (2008).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Groninger Archieven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.