Gronsveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie voor de gemeente, het artikel Gronsveld (gemeente)
Gronsveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Gronsveld
(Details)
Gronsveld
Gronsveld
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 49′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (2010) 3115
Overig
Postcode 6247
Netnummer 043
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)

Gronsveld (Limburgs: Groéselt) is een plaats in de gemeente Eijsden-Margraten in het zuidwestelijke deel van de Nederlandse provincie Limburg. Ten noorden bevindt zich de gemeente Maastricht en aan de zuidzijde liggen de plaatsen Eijsden en Rijckholt. Tot 1982 was het een zelfstandige gemeente, waar ook de kernen Rijckholt, Honthem, het noordelijke deel van Eckelrade deel van uitmaakten. In dat jaar ging Gronsveld op in de gemeente Eijsden. Op 1 januari 2011 ging Gronsveld deel uitmaken van de fusiegemeente Eijsden-Margraten. Overigens maakte de nu Maastrichtse wijk Heugem tot 1920 ook deel uit van Gronsveld.

Het aantal inwoners van Gronsveld bedroeg op 1 januari 2010 (volgens het CBS) 3115.

In deze plaats bevonden zich tot een aantal jaren geleden twee fruitveilingen, met een regionale functie. (Van oudsher zijn Zuid-Limburg en de Gelderse Betuwe de uitgesproken fruitstreken van het land.) Inmiddels is er van alle Zuid-Limburgse fruitveilingen er nog maar een, in Margraten, over.

Wat het verenigingsleven betreft, zijn markant de folkloristische Koninklijke Schutterij Sint Sebastianus opgericht in 1619 en de Koninklijke Harmonie van Gronsveld uit 1835.

Bezienswaardig is onder andere het kasteel, de Sint-Martinuskerk uit 1700 met een Philippe Le Picard-orgel en de Torenmolen van Gronsveld net buiten het dorp. Deze laatste behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Het gedeeltelijk in Gronsveld gelegen Savelsbos is een voor natuurliefhebbers vrij bekende toeristische locatie.

Wat de natuur betreft is verder vermeldenswaard, dat in de recente zeventiger jaren vrijwel het hele noordwestelijk van deze plaats gelegen, landschappelijk bezien waardevolle, fruitboomgaardengebied ten prooi is gevallen aan woningbouw voor de huidige Maastrichtse wijk De Heeg.

Naam[bewerken]

Gronsveld heette vroeger (en in het plaatselijk dialect nog steeds) Groesselt dan wel Grousselt. De eerste s was een korte, voor ons gewone s, die als eindletter werd gebruikt, en de tweede een ſ, een lange s, die op andere plaatsen in een woord werd gebruikt. De korte s stond aan het eind van de eerste lettergreep en de ſ aan het begin van de tweede lettergreep. Door verkeerd te lezen of over te schrijven is men hier Gronsfelt en later Gronsveld van gaan maken.

Bekende inwoners c.q. geboren in Gronsveld[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]