Groot laddermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pseudoscleropodium purum
Groot laddermos
Groot laddermos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Hypnales
Familie:Brachytheciaceae
Geslacht:Pseudoscleropodium
Soort
Pseudoscleropodium purum
(Hedw.) M.Fleisch. ex Broth. (1925)
Groot laddermos, habitus
Groot laddermos, habitus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pseudoscleropodium purum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Groot laddermos (Pseudoscleropodium purum) is een soort mos van het geslacht Pseudoscleropodium.

Het is een algemene bosbewonende soort van West- en Midden-Europa, die door de mens verspreid is over bijna de hele wereld.

Etymologie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniem: Hypnum purum L. ex Hedw. (1801), Brachythecium purum (Hedw.) Dixon. (1896), Scleropodium purum (Hedw.) Limpr. (1896)
  • Duits: Rauhstielmoos, Gemeines Grünstängelmoos
  • Engels: Neat feather-moss
  • Frans: Hypne pure

De botanische naam Pseudoscleropodium is afkomstig uit het Oudgriekse ψευδής, pseudēs (vals), en van het zustergeslacht Scleropodium. De soortaanduiding purum is afkomstig van het Latijn en betekent 'zuiver'.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Groot laddermos, detail takblaadjes

Het groot laddermos vormt losse zoden. De liggende stengel is groen gekleurd, tot 15 cm lang, geveerd vertakt, de zijtakken meestal in een plat vlak. De stengelblaadjes zijn geelgroen tot donkergroen, tot 3 mm lang, eirond, concaaf, met een licht gebogen spitsje. De nerf reikt tot halverwege het blad. De blaadjes liggen als dakpannen over elkaar heen en vormen een holle buis, waardoor takken opgezwollen lijken. Het is waarschijnlijk dat langs deze holte via capillaire werking water kan getransporteerd worden.

Het groot laddermos geeft tegenwoordig nog zeer zelden sporofyten. De verspreiding gebeurt voornamelijk vegetatief door het afscheuren van de stengels. Vermoedelijk heeft dit te maken met luchtverontreiniging.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Het groot laddermos groeit voornamelijk op zure, stikstofrijke bodems zoals leem- en zandbodems. In ijle bossen en bosranden, maar ook in grasland, grazige bermen en gazons. Op geschikte plaatsen kan het massaal voorkomen.

Verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het groot laddermos is oorspronkelijk afkomstig van de laaglanden en middelgebergten van West- en Midden-Europa, maar heeft zich via de mens verspreid naar alle continenten van het Noordelijk halfrond, Afrika en Nieuw-Zeeland. In Noord-Amerika wordt het als een invasieve soort gezien.

De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk bij het eertijdse gebruik van dit mos als verpakkingsmateriaal.