Groot trilgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot trilgras
Groot trilgras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Briza
Soort
Briza maxima
L. (1753)
Aartjes (vergroot)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groot trilgras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Groot trilgras (Briza maxima) is een grassoort in de familie Poaceae. Hij groeit 60 cm hoog. Hij wordt ook in droogboeketten verwerkt. Het zaad is eetbaar. De bladeren zijn semi eetbaar. Bij hongersnood zijn er veel voedingsstoffen uit het gras te halen door op de bladeren te kauwen, het sap op te zuigen en tenslotte de pulp uit te spugen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eenjarige plant wordt 10 tot 60 centimeter hoog. Het groeit losjes in trossen. De hele plant is kaal. De geelgroene, platte en dunne bladeren zijn 3 tot 8 millimeter breed. Ze zijn fijn ruw rond de randen. Het tongetje wordt 2 tot 5 millimeter lang, de bladscheden zijn glad.

De hangende aartjes, vaak overlopend van rood, zijn solitair of tot twaalf in losse, dun vertakte pluimen op 6 tot 20 mm lange, haardunne stengels. De aartjes zijn over het algemeen hartvormig tot afgerond en zijdelings samengedrukt en zijn tussen 14 en 25 mm lang. Ze bestaan uit zeven tot twintig bloemen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De plant is inheems en wijdverbreid in de Middellandse Zee en Macaronesië. Het werd onder meer geïntroduceerd op de Britse eilanden en Duitsland. In Engeland is het genaturaliseerd op droge kusten, rotsachtige locaties en gecultiveerd land op de Scilly-eilanden en op de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. In Nederland komt hij zeldzaam voor. Hij is ingeburgerd tussen 1975 en 1999.