Grootbloemige lavatera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grootbloemige lavatera
Lavatera trimestris 'Silver Cup'
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Malvales
Familie:Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht:Lavatera
soort
Lavatera trimestris
L. (1753)
Grootbloemige lavatera
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grootbloemige lavatera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grootbloemige lavatera (Lavatera trimestris) is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De soort is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, van Marokko, Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk tot in Turkije en de Levant, inclusief de Balearen, Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta en Griekenland.

De plant is verwilderd in het midwesten en zuidoosten van de Verenigde Staten. Op de eilanden van Zuid-Engeland lijken ze ook gewoon ingeburgerd te zijn.

Botanische beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 0,75-1,2 meter hoog. Het blad is licht behaard en kan rond zijn of iets gepunt. De stelen zijn ook behaard en worden wat houtig.

De bloemen zijn fel roze, bekervormig en tot 8-10 cm breed. De kromme zaadjes liggen in een cirkelvorm gegroepeerd. De zaadlobben zien eruit als kransjes.

Teelt en verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Zaaien is mogelijk vanaf half maart tot april in een warme kamer of warme kas.Vanaf eind mei kan er buiten ter plaatse gezaaid worden. Ze laten zich niet makkelijk verplanten. Standplaats zeer zonnig, goed doorlaatbare bodem, niet te vochtig.

Bloeiperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan eenjarige vormen en vaste planten, afhankelijk van het klimaat waar ze opgroeien. In het Mediterrane klimaat worden ze groter en kunnen ze makkelijker overblijven. In het gematigde zeeklimaat kan de plant alleen beschut en bij zachte winters overleven. Wel kunnen ze onder glas gestekt worden of het zaad gewonnen worden en kan het volgend voorjaar uitgezaaid worden.

De bloeitijd is van juni tot september (voorgezaaid in huis). Direct buiten gezaaid bloeien ze pas vanaf juli.

Standplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De plant is geschikt als achtergrond voor een border vanwege de hoogte met uitbundige, kleurige bloemen als blikvangers. Wel wat beschutten tegen de wind of steunen, anders hebben ze de neiging om te vallen.

Ze zijn ook zeer geschikt als snijbloem. Op een vaas zijn ze wel acht dagen houdbaar, indien ze na het snijden direct in het water worden gezet en de knoppen nog maar half open zijn, die zich dan op de vaas verder zullen ontsluiten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]