Groote Molenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groote Molenbeek
Lengte 35 km
Bron Grashoek
Monding Wanssum
Stroomt door Limburg
De Groote Molenbeek bij Meerlo
De Groote Molenbeek bij Meerlo
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Groote Molenbeek (ook: Grote Molenbeek) is een middelgrote, gekanaliseerde laaglandbeek in het midden van de Nederlandse provincie Limburg. Zonder de zijtakken erbij gerekend is deze rivier ongeveer 35 km lang. Het stroomgebied van deze beek omvat ongeveer 18.000 hectare. De lengte van de beek is ongeveer 25 kilometer.

De Molenbeek begint in Grashoek op een hoogte van ongeveer 27 meter, en stroomt langs de Schatberg naar Sevenum. Een andere bron ligt in de omgeving van de Mariapeel bij Evertsoord. Vervolgens stroomt de beek onder de spoorlijn Venlo - Eindhoven door, en stroomt dan door 't Hamgebied naar Horst. Daar stroomt de beek een tijdlang parallel langs de snelweg A73 en na Horst maakt de beek een bocht richting het oosten. Via Tienray en Meerlo stroomt de beek verder richting Wanssum, waar de beek via de Wanssumse haven in de Maas mondt op een hoogte van ongeveer 12 meter.

Vanaf de Schatberg in de richting Sevenum strekt zich over een lengte van ruim 3 km een ruim 200 ha groot en langgerekt natuurgebied uit van het Staatsbosbeheer met de naam Molenbeekdal. Het deels beschermde beekdal bestaat uit een smal maar vrij diep beekdal met plaatselijk zwaar elzenbroekbos, verder populierenbos en kleinschalige landschappen met moerasruigten en bloemrijke natte graslanden. Men tracht iets van de oorspronkelijke kleinschaligheid te behouden door houtwallen en andere kleine landschapselementen te onderhouden en terug te brengen.

In 1935 werd de Grote Molenbeek voor een groot deel 'genormaliseerd' ofwel rechtgetrokken. Daardoor verdroogde het dal, en zelfs de landbouwgebieden in de omgeving werden te droog. Rond 2000 heeft men grote delen van de Molenbeek opnieuw een slingerende loop gegeven. Er is een aantal wandelroutes uitgezet, waarvan de bekendste een startpunt heeft bij het AC-restaurant aan de Middenpeelweg.