Groote Molenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groote Molenbeek
Lengte 35 km
Bron Grashoek
Monding Wanssum
Stroomt door Limburg
De Groote Molenbeek bij Meerlo
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Groote Molenbeek (ook: Grote Molenbeek) is een middelgrote, gekanaliseerde laaglandbeek in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg. Zonder de zijtakken erbij gerekend is ze ongeveer 32 kilometer lang. Het stroomgebied omvat ongeveer 18.000 hectare.

De Groote Molenbeek begint in Grashoek op een hoogte van ongeveer 35 meter en stroomt naar het noordoosten richting snelweg A67. Noordelijk van de snelweg mondt een afwatering van de Mariapeel, De Graskuilen, in de beek. Oostwaarts gaat het verder, langs de Schatberg richting Sevenum. Hier mondt de Blakterbeek uit in de beek. Vervolgens stroomt de beek onder de spoorlijn Venlo - Eindhoven door en door 't Ham naar Horst. Daar stroomt de beek enkele kilometers langs snelweg A73 en na Horst maakt de beek een bocht naar het oosten. Via Tienray en Meerlo stroomt de beek verder richting Wanssum, waar ze via de Wanssumse haven in de Maas mondt op een hoogte van ongeveer 12 meter.

Vanaf de Schatberg in de richting Sevenum strekt zich over een lengte van ruim 3 km een ruim 200 ha groot en langgerekt natuurgebied uit van het Staatsbosbeheer met de naam Molenbeekdal. Het deels beschermde beekdal is smal en vrij diep met plaatselijk zwaar elzenbroekbos, populierenbos en kleinschalige landschappen met moerasruigten en bloemrijke natte graslanden. Men tracht iets van de oorspronkelijke kleinschaligheid te behouden door houtwallen en andere kleine landschapselementen te onderhouden en terug te brengen.

In 1935 werd de Groote Molenbeek voor een groot deel genormaliseerd ofwel rechtgetrokken. Daardoor verdroogden het dal en zelfs de landbouwgebieden in de omgeving. Rond 2000 heeft men grote delen van de Groote Molenbeek weer een slingerende loop gegeven. Er is een aantal wandelroutes uitgezet waarvan de bekendste een startpunt heeft bij het AC-restaurant aan de Middenpeelweg.