Grootfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
06-07-2017

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

De term grootfamilie (ook bekend onder de Engelse termen extended family en joint family) wordt gebruikt om een ruime kring van samenlevende verwanten te beschrijven.

Deze kring is in ieder geval groter dan het gewone stramien van een gezin van ouders en kinderen. In ieder geval worden grootouders ertoe gerekend. De term staat tegenover het begrip 'kerngezin'.

De grootfamilie als samenlevings- en samenwerkingsverband komt meer voor in traditionelere samenlevingen. In de moderne westerse samenleving overheerst het 'kerngezin' als samenwerkingsverband. Op het platteland zijn er in sommige streken (ook in Nederland) nog wel huizen waarin een apart deel is voorzien voor inwonende grootouders.