Grootmeesterspaleis (Rhodos)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grootmeesterspaleis
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Middeleeuwse stad Rhodos
Grootmeesterspaleis van Rodos
Land Vlag van Griekenland Griekenland
Coördinaten 36° 27′ NB, 28° 13′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 493
Inschrijving 1988 (12e sessie)
Grootmeesterspaleis
Kaart
Grootmeesterspaleis (Griekenland)
Grootmeesterspaleis
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Grootmeesterspaleis van Rhodos (Grieks: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου), ook bekend als de "Kastello" (Grieks: Καστέλο), is een middeleeuws paleis in de stad Rhodos op het gelijknamige eiland. Het is een van de weinige voorbeelden van gotische architectuur in Griekenland. Het paleis heeft ongeveer twee eeuwen dienstgedaan als het hoofdkwartier voor de Johannieterorde (later bekend als de Orde van Malta).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het paleis was oorspronkelijk in de 7e eeuw gebouwd als Byzantijnse citadel. Het gebouw werd in de 14e eeuw verbouwd en vergroot in opdracht van Foulques de Villaret, grootmeester van de Johannieterorde die in 1309 het eiland had veroverd. Door een aardbeving in 1521 werd het gebouw beschadigd, maar het werd al snel weer hersteld. Een jaar later veroverden de Ottomanen het eiland op de Orde en ging het grootmeesterspaleis dienstdoen als fort en gevangenis.

Een groot gedeelte van het paleis werd vernietigd na een explosie van munitie in 1856. In 1912 annexeerde het Koninkrijk Italië het eiland en ging het dienstdoen als een zomerverblijf voor Victor Emmanuel III van Italië en Benito Mussolini. Na de Vrede van Parijs in 1947 verkreeg het Koninkrijk Griekenland de Dodekanesos van de Italianen. De Grieken veranderden daarna het paleis in een museum.

De binnenplaats van het paleis
Zie de categorie Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.