Grootseminarie van Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Heilige-Maagd-Mariakerk van het Grootseminarie van Brugge
Grootseminarie met binnentuin.

Het Grootseminarie van Brugge is het seminarie voor priesterkandidaten van het bisdom Brugge. Het bevindt zich aan de Potterierei in Brugge.

Vanaf 2006 staat het seminarie onder de leiding van president Koen Vanhoutte, vicaris (sinds 2005) en van april tot juni 2010 diocesaan administrator van het bisdom Brugge.

Het Grootseminarie staat in voor de opleiding van de diocesane priesters, permanente diakens en parochieassistenten. Naast deze hoofdopdracht organiseert het ook verschillende nevenactiviteiten, zoals de Theologische academie en de School voor geloof.

Het Grootseminarie beschikt over een uitgebreide bibliotheek en is gehuisvest in de 17e-eeuwse gebouwen van de voormalige Duinenabdij.

In het Grootseminarie is ook een afdeling van de United Nations University gehuisvest, die nauw samenwerkt met het Europacollege.

President[bewerken]

De bestuurder van het Grootseminarie van Brugge draagt traditioneel de naam van 'president'. Hij behoort steeds tot de vooraanstaande priesters van het bisdom en is meestal titulair kanunnik of erekanunnik van het kathedraalkapittel.

De presidenten waren achtereenvolgens:

Literatuur[bewerken]

  • Adelbert DENAUX & Eric VANDEN BERGHE (red.), De Duinenabdij en het Grootseminarie te Brugge, Tielt, 1984
  • Kurt PRIEM, Het Grootseminarie te Brugge, de voormalige Duinenabdij, Brugge, 2009

Externe link[bewerken]