Grootseminarie van Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heilige-Maagd-Mariakerk van het Grootseminarie van Brugge
De Duinenabdij te Brugge, tekening door Séraphin Vermote, 1813 (Groeningemuseum).
Grootseminarie met binnentuin.

Het Grootseminarie van Brugge is het seminarie voor priesterkandidaten van het bisdom Brugge. Het bevindt zich aan de Potterierei in Brugge, alwaar de gemeenschap van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in 1628 was begonnen met de bouw van een nieuwe abdij op de plaats van hun vroegere refugehuis.

Op 21 november 2017 besliste Lode Aerts om voor de priesteropleiding vanaf 1 september 2018 samen te werken met het Johannes XXIII-seminarie in Leuven. Het seminarie in Brugge behoudt haar belang voor al wie benoemd wordt in het pastorale werk: als kennismakings- en stageplek voor diocesane priesters in opleiding (seminariehuis) en opleidingsruimte voor diakens en parochieassistenten (Instituut voor Theologie en Pastoraal).[1] Naast deze hoofdopdracht is het seminarie ook een vormingscentrum voor vrijwilligers en geïnteresseerden. De bibliotheek van het Grootseminarie Brugge beschikt over een omvangrijke collectie manuscripten en boeken. Het gros van de manuscripten en vroege drukken van de voormalige Abdij Ten Duinen kwam hier terecht. Een ander deel ging naar de stedelijke bibliotheek van Brugge 'Biekorf'. Sinds december 2018 kreeg de site de naam Grootseminarie Ten Duinen.

In het voormalige complex van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen is naast het Grootseminarie ook een afdeling van de Universiteit van de Verenigde Naties en het Europacollege ondergebracht.[2]

President[bewerken | brontekst bewerken]

De bestuurder van het Grootseminarie van Brugge wordt 'president' (voorzitter) genoemd. Hij is een van de vooraanstaande priesters van het bisdom en meestal titulair kanunnik of erekanunnik van het kathedraalkapittel:

Rector voor de priesteropleiding van het bisdom Brugge[bewerken | brontekst bewerken]

Diocesaan verantwoordelijke voor de priesteropleiding en rector van het seminariehuis[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2020-: Stefaan Franco

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het grootseminarie heeft op zijn gronden nog enkele restanten van weiden van de vroegere abdij. Hierdoor is het de enige plaats binnen de Brugse stadsmuren waar nog koeien grazen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]