Grot van Azoch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grot van Azoch
De ingang van de grot
De ingang van de grot
Coördinaten 39° 37′ NB, 46° 52′ OL
Locatie Artsach / Azerbeidzjan
Grot van Azoch (Azerbeidzjan)
Grot van Azoch
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De kaak van het Azokhmens in de Nationaal Museum van Geschiedenis in Azerbeidzjan.

De grot van Azoch (Armeens: Ազոխի քարանձավ, Azerbeidzjaans: Azıx mağarası) is een indrukwekkend complex van zes grotten die samen een lengte van 600 m en een oppervlakte van 8.000 m² hebben, waarin in het stenen tijdperk mensen gewoond hebben. Het ligt vlak bij het gelijknamige dorp Azoch en ongeveer 3 km ten noordoosten van het dorp Togh in de Artsachse provincie Hadroet (de jure Füzuli district van Azerbeidzjan).

De grot is door geologen uitgebreid onderzocht in de jaren 60 van de 20e eeuw. Men denkt dat dit een van de oudste protohumane woonplaatsen in Eurazië is. Mammadall Huseynov vond hier in 1968[1] een neanderthalachtig kaakbeen, dat nu bewaard wordt door de Academie van Wetenschappen in Bakoe, en waarvan men denkt dat het meer dan 300.000 jaar oud is, waarmee het een van de oudste overblijfselen van voorouders van de mens is in dit deel van de wereld. Sinds deze ontdekking wordt wel gesproken van de Azochmens.

Archeologen menen dat de onderste lagen in de grot van een pre-Acheuléen cultuur afkomstig zijn die een van de oudste in de wereld was (730.000-1.500.000 jaar geleden)[1], en die veel leek op de Olduwancultuur in de Olduvaikloof in Tanzania.

Door de gebrekkige kwaliteit van de opgravingen in de jaren 60 is er onzekerheid ontstaan over de chronologische volgorde van de lagen.[2] De opgravingen zijn halverwege de jaren 90 hervat. In 2002 ontdekte een onderzoeksteam onder leiding van Tanya King ingangen van de grot die nog niet verstoord waren, en stenen werktuigen en de overblijfselen van dieren[3]. Men denkt nu dat deze grot een van de eerste woonplaatsen van voorouders van de mens in Eurazië is. En hoewel er zeer weinig menselijke resten gevonden zijn, is er bewijs dat dit gebied bijna twee miljoen jaar lang door mensachtigen bewoond werd[4].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Azerbaijan's Prehistoric Azikh Cave by Dr. Arif Mustafayev
  2. V. Doronichev, "The Lower Paleolithic in Eastern Europe and the Caucasus: A Reappraisal of the Data and New Approaches" in PaleoAnthropology 2008, p147.
  3. Exploration and Survey of Pleistocene Hominid Sites in Armenia and Karabagh
  4. Quaternary Deposits at the Lesser Caucasus, The Armenian Corridor
Zie de categorie Azykh cave van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.