Grot van Azoch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grot van Azoch
De ingang van de grot
Coördinaten 39° 37′ NB, 46° 52′ OL
Locatie Azerbeidzjan
Grot van Azoch (Azerbeidzjan)
Grot van Azoch
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De kaak van de 'Azochmens' in de Nationaal Museum van Geschiedenis in Azerbeidzjan

De grot van Azoch (Armeens: Ազոխի քարանձավ, Azerbeidzjaans: Azıx mağarası) is een complex van zes grotten die samen een lengte van 600 m en een oppervlakte van 8.000 m² hebben, waarin in het stenen tijdperk mensen gewoond hebben. Het ligt vlak bij het gelijknamige dorp Azoch en ongeveer 3 km ten noordoosten van het dorp Togh in de provincie Xocavənd.

De grot is door geologen uitgebreid onderzocht in de jaren 1960. Men denkt dat dit een van de oudste protohumane woonplaatsen in Eurazië is. Mammadali Huseynov vond hier in 1968 een neanderthalachtig kaakbeen,[1] dat bewaard wordt door de Academie van Wetenschappen in Bakoe. Verondersteld wordt dat het meer dan 300.000 jaar oud is, en daarmee een van de oudste overblijfselen van voorouders van de mens in dit deel van de wereld. Sinds deze ontdekking wordt wel gesproken van de 'Azochmens'.

Archeologen menen dat de onderste lagen in de grot van een pre-Acheuléen cultuur afkomstig zijn, en van 730.000-1.500.000 jaar geleden zouden dateren.[1] Er worden overeenkomsten gezien met overblijfselen van de Olduwancultuur in de Olduvaikloof in Tanzania.

Door de gebrekkige kwaliteit van de opgravingen in de jaren 1960 is er onzekerheid over de chronologische volgorde van de lagen.[2] De opgravingen zijn halverwege de jaren 1990 hervat. In 2002 vond een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Tania King bij ingangen van de grot die nog niet door eerdere opgravingen verstoord waren stenen werktuigen en de overblijfselen van dieren.[3] Men denkt nu dat deze grot een van de eerste woonplaatsen van voorouders van de mens in Eurazië is. Hoewel er zeer weinig menselijke resten gevonden zijn, is er bewijs dat dit gebied bijna twee miljoen jaar lang door mensachtigen bewoond is.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Azerbaijan's Prehistoric Azikh Cave by Dr. Arif Mustafayev
  2. V. Doronichev, "The Lower Paleolithic in Eastern Europe and the Caucasus: A Reappraisal of the Data and New Approaches" in PaleoAnthropology 2008, p147.
  3. Exploration and Survey of Pleistocene Hominid Sites in Armenia and Karabagh
  4. Quaternary Deposits at the Lesser Caucasus, The Armenian Corridor. Gearchiveerd op 19 februari 2012. Geraadpleegd op 17 februari 2012.
Zie de categorie Azykh cave van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.