Grote Houtstraat 70

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Houtstraat 70
Vroom en Dreesmann Haarlem
Hudson's Bay Haarlem
V&D Haarlem in 2012
Locatie
Locatie Haarlem
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Warenhuis V&D (1934 - 2015)
Warenhuis Hudson's Bay (2018 - 2019)
Huidig gebruik Warenhuis HEMA (2020 - heden)
Opening 1934
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School, art deco, nieuwe zakelijkheid
Bouwinfo
Architect Jan Kuijt
Eigenaar ASR Nederland
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513377
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het rijksmonument aan de Grote Houtstraat 70 is gebouwd als het voormalige winkelpand van de Vroom & Dreesman (V&D) in het Centrum van Haarlem aan de Grote Houtstraat.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand heeft 8 verdiepingen en 2 kelderverdiepingen. De hoogste verdieping is in de jaren 1960 bijgebouwd. Het pand is gebouwd in een gemengde stijl van de Amsterdamse School, art deco en de nieuwe zakelijkheid. Vanwege de bijzondere architectuur en cultuurhistorische waarde is het pand een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1896 opende de heren Vroom & Dreesmann op de hoek van de Lange- en Korte Veerstraat. Haarlem werd hiermee de vierde stad met zo'n vestiging. De winkelketen heette destijds nog "De Zon". Verwijzingen naar de oorspronkelijke functie van het pand zijn nog steeds terug te vinden.

Een nieuwe vestiging van de onderneming werd gebouwd aan het Spaarne en de Korte Veerstraat.[1] Deze vestiging werd ook wel de "kleine Vroom & Dreesmann" genoemd. Deze vestigingen lagen destijds in het winkelhart van Haarlem. De onderneming had als doel steeds grotere en modernere warenhuizen te bouwen door oude gebouwen af te breken. Echter hield de gemeente deze uitbreidingsplannen in de Korte Veerstraat tegen. En in 1970 brande de "kleine Vroom & Dreesmann" af.

In 1911 opende de onderneming een filiaal in de Grote Houtstraat. Dit filiaal was echter zo luxueus dat deze in het begin weinig klandizie trok, maar werd toch een succes. Zo werden er 18 omliggende panden gekocht voor het bouwen van een groot warenhuis aan deze straat. De Grote Houtstraat zou in de optiek van de heren in de toekomst de winkelstraat van de stad zijn.

Voor het ontwerp het nieuwe warenhuis werd in 1927 een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door architect Jan Kuijt. Hij had al meerdere vestigingen van Vroom & Dreesmann ontworpen. De gemeente wees het oorspronkelijke ontwerp af omdat men deze te hoog vond. Het tweede ontwerp van Kuijt werd wel uitgevoerd. Het pand werd gebouwd tussen 1930 en 1934 en opende 14 mei 1934 haar deuren.

De oorspronkelijke gebouwen op deze plaats werden daarvoor afgebroken. Ook verdween de gehele Paardensteeg die een verbinding verzorgde tussen de Grote Houtstraa en de Gierstraat. De eigenaar van drogisterij Van der Pigge aan de Gierstraat weigerde echter zijn pand te verkopen, waardoor het nieuwe pand eromheen werd gebouwd en de 18e-eeuwse drogisterij is behouden.

Het pand bleef in gebruik bij V&D tot het faillissement in 2015. Het pand werd door ASR Nederland verhuurd aan Hudson's Bay, die het pand in oude luister heeft gerestaureerd en er in april 2018 hier een vestiging opende.[2] Eind december 2019 vertrok Hudson's Bay uit Nederland en kwam dit pand weer leeg te staan.[3] Er werd er onder andere gedacht aan woningen op de bovenste verdiepingen, een winkelvoorziening op de eerste twee verdiepingen en een fietsenkelder in de twee kelderverdiepingen. Op 14 september 2020 opende na een verbouwing op de begane grond een vestiging van HEMA.[4] Dit filiaal was voorheen gevestigd aan Kruisstraat 51, in dit pand zit sinds oktober 2020 een filiaal van Jumbo Supermarkten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het reclamespotje dat door Hudson's Bay werd gemaakt en te zien was in 2018 was het dak van de vestiging in Haarlem te zien, met onder andere op de achtergrond de Grote of St. Bavokerk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vroom & Dreesmann, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.