Grote Houtstraat 70

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Houtstraat 70
Vroom en Dreesmann Haarlem
Hudson's Bay Haarlem
V&D Haarlem in 2012
V&D Haarlem in 2012
Locatie
Locatie Haarlem
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Warenhuis V&D
Huidig gebruik Warenhuis Hudson's Bay (2018 - 2019)
Opening 1934
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School, art deco, nieuwe zakelijkheid
Bouwinfo
Architect Jan Kuijt
Eigenaar ASR Nederland
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513377
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het rijksmonument aan de Grote Houtstraat 70 is het voormalige winkelpand van V&D in het centrum van Haarlem.

Voor het ontwerp werd in 1927 een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door architect Jan Kuijt. Hij had al meerdere vestigingen van V&D ontworpen. Omdat de gemeente het oorspronkelijke ontwerp voor het gebouw te hoog vond en afwees, moest Kuijt nog een tweede ontwerp maken. Het pand werd gebouwd tussen 1930 en 1934. De oorspronkelijke gebouwen op deze plaats werden daarvoor afgebroken. De eigenaar van drogisterij Van der Pigge aan de Gierstraat weigerde echter zijn pand te verkopen, waardoor het nieuwe pand eromheen werd gebouwd en de 18e-eeuwse drogisterij is behouden.

Het V&D-pand heeft 8 verdiepingen en 2 kelderverdiepingen. De hoogste verdieping is in de jaren 1960 bijgebouwd. Het pand is gebouwd in een gemengde stijl van de Amsterdamse School, art deco en de nieuwe zakelijkheid. Vanwege de bijzondere architectuur en cultuurhistorische waarde is het V&D-pand een rijksmonument.

Het pand bleef in gebruik bij V&D tot het faillissement in 2015. Het pand wordt nu door ASR Nederland verhuurd aan Hudson's Bay, die het pand in oude luister heeft gerestaureerd en er in april 2018 een nieuwe vestiging heeft geopend.[1] Eind december 2019 zal Hudson's Bay vertrekken uit Nederland en zal ook dit pand weer leeg komen te staan.[2] Zo wordt er onder andere gedacht aan woningen op de bovenste verdiepingen, een winkelvoorziening op de eerste twee verdiepingen en een fietsenkelder op de twee kelderverdiepingen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het reclamespotje dat door Hudson's Bay werd gemaakt en te zien was in 2018 was het dak van de vestiging in Haarlem te zien, met onder andere op de achtergrond de Grote of St. Bavokerk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vroom & Dreesmann, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.