Grote Kerk ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Kerk
Overzicht van de westgevel - 's-Hertogenbosch - 20381315 - RCE.jpg
Plaats 's-Hertogenbosch
Gebouwd in 1818-1821
Monumentale status rijksmonument
Architectuur
Architect(en) Jan de Greef
Afbeeldingen
21600 hervormde kerk.jpg
's-Hertogenbosch Rijksmonument 21600 NH Kerk zij-ingang Gasselstraat 3.JPG
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk of Protestantse kerk is een kerkgebouw in 's-Hertogenbosch in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk staat aan het Kerkplein, Kerkstraat en de Gasselstraat en is gelegen tussen de Markt en de Parade met Sint-Janskathedraal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 mei 1810 kregen de katholieken de Sint-Janskerk (die de Grote Kerk werd genoemd) toegewezen door keizer Napoleon. De hervormden kregen de Sint Geertruikerk bij de Orthenstraat (die in 1847 gesloopt zou worden) en de katholieken moesten 60.000 gulden betalen aan de hervormden. Dit bedrag gebruikten ze onder andere om een nieuwe kerk te bouwen op de plaats van de middeleeuwse Sint-Annakapel die werd afgebroken.

Tussen 1818 en 1821 werd er een nieuw kerkgebouw gebouwd naar het ontwerp van architect Jan de Greef. Op 6 januari 1822 werd de nieuwe kerk ingewijd.

Tussen 1900 en 1910 werden de ramen in de voorgevel vergroot.

Op 24 februari 1970 werd het kerkgebouw opgenomen in het rijksmonumentenregister.

Omstreeks 1970 werd het hek voor de tuin van de kerk weggehaald en bij de openbare ruimte getrokken. Eind jaren 1980 werd de trap aan de ingang gemoderniseerd en verbreed.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het niet-georiënteerde neoclassicistische bakstenen kerkgebouw heeft een kruisvorm als plattegrond, maar heeft door bijgebouwen een rechthoekig grondplan. De kerk wordt gedekt door een kruisdak met op de kruising een dakruiter.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlands Hervormde Kerk ('s-Hertogenbosch) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.