Grote Markt (Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote Markt met kerstboom
Grote Markt in oktober 2009

De Grote Markt is het belangrijkste plein van de Nederlandse stad Breda. Het ligt dicht bij de Havermarkt en de Reigerstraat in het centrum van de stad.

Hier staan de beroemde Onze Lievevrouwekerk met het praalgraf van Engelbrecht II van Nassau en het oude stadhuis van Breda. Ook staan op de Grote Markt nog enkele monumentale panden die tegenwoordig veelal een horeca-gelegenheid huisvesten. Direct achter enkele panden aan de Grote Markt staat ingesloten tussen de gebouwen de Lutherse kerk.

Geschiedenis[bewerken]

Het plein ligt in de binnenstad en werd vroeger de Plaetse genoemd, hart van de stad, plek van samenkomst in voor- en tegenspoed. In 1313 waren er twee jaarmarkten: de Sinxenmarkt en de Barnismarkt. Het Stadsbestuur van Breda liet misdadigers executeren op de Grote Markt.

In de Middeleeuwen waren er drie herbergen gevestigd op de Markt: Herberg de Beer, gerund door de zuster van de schout van Zevenbergen, Herberg de Zwaan en Herberg de Wilderman. Ook was er de vleeshal.

De Grote Markt was vroeger niet zo groot als tegenwoordig. Na de grote stadsbrand van 1534 werd een afgebrande huizenrij afgebroken en kreeg de Markt de afmetingen van tegenwoordig.

Tot 1898 stond er een reusachtige lindeboom. Deze werd in het kroningsjaar van koningin Wilhelmina omgehakt en maakte plaats voor de Wilhelminafontein die daar tot 1909 heeft gestaan. In dat jaar verhuisde de fontein naar het Sophiaplein, waar deze nu nog staat. Ook stond op de Grote Markt vroeger een muziekkiosk, waar in de zomer muziekuitvoeringen werden gegeven.

Op het plein staat nog het oorlogsmunument Judith met het hoofd van Holofernes van Niel Steenbergen.

Huidige functie[bewerken]

Er zijn veel horeca-gelegenheden zoals cafés en restaurants gevestigd op de Grote Markt, vaak met een terras dat bij mooi weer gevuld is.

De Grote Markt fungeert als middelpunt van de stad en er vinden hier vele evenementen plaats, zoals het jaarlijkse Breda Jazz Festival, en de grote optocht met van het carnaval Breda. Het plein dient ook als start- en finishplaats van de Bredase Singelloop.

Op dinsdagmorgen vindt er een weekmarkt plaats op de Grote Markt (al sinds 1321), evenals op vrijdagmorgen. Op woensdagmiddag is er een boeken- en antiekmarkt. Verder zijn er diverse winkels en naast het oude stadhuis een kleine vestiging van de VVV Breda, de grote hoofdvestiging bevindt zich nabij Station Breda.

Het gebied geldt nu als voetgangerszone. Vanaf de Grote Markt zijn de winkelstraten zoals de Ginnekenstraat en de Veemarktstraat makkelijk te bereiken. Achter de Grote Markt ligt het Stadserf en de Willem Merkxtuin, bereikbaar door de poort naast het Oude Stadhuis en via de vestiging van de VVV. Het Station Breda is bereikbaar langs het Park Valkenberg.

Met de feestdagen in december wordt er een grote kerstboom midden op de Grote Markt geplaatst. Op het Kerkplein vindt een kerstmarkt plaats.

In 2008 en 2016 werd 3FM Serious Request op de Grote Markt gehouden.

Galerij[bewerken]