Grote Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote Noord
R.K. Sint Cyriacus en Franciscus kerk met links de pastorie, beide naar ontwerp van A.C. Bleijs
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Stadsdeel Binnenstad
Begin Roode Steen
Eind Kleine Noord
Lengte 0,4 km
Algemene informatie
Aangelegd in 14e eeuw
Bestrating klinkers
Geen toegang auto’s en fietsers
Opvallende gebouwen R.K. Sint Cyriacus en Franciscus kerk met links de pastorie
Overig 28 rijksmonumenten

Het Grote Noord is een winkelstraat in de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat is tezamen met het Kleine Noord en de Grote Oost een van de oudste straten van Hoorn. Een eerste vermelding van de straat stamt uit de 14e eeuw als de Noertstraat. Het Grote Noord maakt samen met de Kleine Noord, het Breed, de Gedempte Turfhaven en het Gouw deel uit van "het winkelrondje".

Het Grote Noord is een verbinding tussen de Roode Steen en het kruispunt tussen de Grote en Kleine Noord en het Breed.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Wat nu de Grote en Kleine Noord zijn is lange tijd één straat geweest. Deze ene straat heeft meerdere namen gekend, afhankelijk van achterliggende straten.

  • 14e eeuw: Noertstraet
  • 15e eeuw: Noerderstraet of Noirderstaet
  • 1595: Ouden Noort
  • 1840: Grote Noord
  • 1888: per raadsbesluit wordt de naam Grote Noord officieel vastgelegd.

Gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1420 werd de straat voor het eerst met stenen geplaveid.[1] In 1882 werd de R.K. kerk Sint Cyriacus en Franciscus (beter bekend als de Koepelkerk) aan de Grote Noord gebouwd. Rond 1884 is werden de stadsgrachten gedempt,waaronder ook de Grote Noord.

Tussen 1807 en 1909 werd er op de Grote Noord en de Breed elk najaar een zaadmarkt gehouden. Het Grote Noord werd hiervoor zelfs afgezet voor al het doorgaande verkeer.[2] In 1888 kregen het pand De Zaadmarkt en tegenovergelegen café De Witte Engel elk een gietijzeren luifel om de zaadhandelaren een dak boven het hoofd te bieden.

Ter hoogte van de Koepelkerk staat sinds 1990 een monument, van de hand van Truus Menger-Oversteegen, ter herinnering aan een wandelroute die vijf verzetsstrijders uit Amsterdam op 4 januari 1945 af moesten leggen. De route begon aan de Westerdijk en liep via de Nieuwsteeg, Achterom, Geldersesteeg, Grote Noord, Roode Steen en Kerkstraat naar de Grote Kerk. Bij de Grote Kerk werd in 1947, op het eindpunt, een herinneringsmonument geplaatst ter herinnering aan de fusillade van het vijftal verzetsstrijders. Zij werden voor de kerk, voor het oog van de Hoornse bevolking gefusilleerd.[3] Elk jaar op 4 mei wordt deze route gelopen in een Stille Tocht.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het Grote Noord telt 28 rijksmonumenten. Hieronder zijn:

Zie de categorie Grote Noord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.