Grote Prijs van Gouda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Grote Prijs van Gouda is in Nederland een landelijke poëzie-onderscheiding voor dichters die elk jaar in november in Gouda wordt uitgereikt tijdens het Groot Gouds Stadsdichtersgala. Deelnemers zijn dichters die in hun stad of dorp zijn benoemd tot stads- of dorpsdichter. Tijdens de editie van 2018 traden acht dichters op; een jaar later namen veertien dichters deel, in 2022 waren het er 32.

Jaar Goud Zilver Brons Persprijs Goudse Post / Het Kontakt
2018 Ruud Broekhuizen (Gouda) Marjolein Pieks (Heumen) Wietse Hummel (Harderwijk) en Wibo Kosters (Deventer) niet toegekend.
2019 Marjolein Pieks (Heumen) Roop (Texel) Ruud Broekhuizen (Gouda) niet toegekend.
2022 Yanaika Zomer (Den Helder) Jesse Laport (Arnhem) Marianne van Velzen (Leiden) Victor R. Meijer (Den Haag)

Het publiek stemt welke zes dichters in de finale komen en bepaalt daarna ook de winnaar. Deelnemers zijn dichters die nog in functie als stads- of dorpsdichters zijn, maar ook oud-stadsdichters. De edities 2018 en 2019 vonden plaats in de Chocoladefabriek in Gouda.[1][2] De derde editie in 2022 vond plaats in de Goudse Schouwburg.[3] Aan deze editie deden 32 dichters mee - meer dan een verdubbeling van het aantal in 2019. Tijdens het gala werd de Brabantse dichter Rick Terwindt uit Meierijstad door de vakjury uitgeroepen tot de nieuwe Stadsdichter van Leeuwarden; de jury was van mening dat als Leeuwarden zelf geen stadsdichter benoemde, het dan maar als 'statement' vanuit het vakgebied zelf moest komen.[4]