Grote Renaissancedam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grote Renaissancedam
Werk aan de dam (2014)
Werk aan de dam (2014)
Algemene gegevens dam
Plaats Benishangul-Gumuz, Ethiopië
Hoogte 170 m
Lengte 1800 m
Vermogen 16 x 375 MW = 6000 MW
Bouw
Bouwperiode 2011-2017
Stuwmeer
Belangrijkste uitlopen Blauwe Nijl
Oppervlakte 1800 km²
Volume 63 km³

De Grote Renaissancedam komt in de Blauwe Nijl te liggen, de grootste rivier in het westen van Ethiopië. Met de bouw is in 2011 een start gemaakt en de dam en centrale komen in 2017 in gebruik. Er komen 16 turbines met een totaal vermogen van 6000 MW. Het wordt de grootste waterkrachtcentrale in het land en een van de grootste ter wereld. De Ethiopian Electric Power Corporation is de opdrachtgever van het project.

Beschrijving[bewerken]

De Blauwe Nijl is de grootste rivier van het land. In Soedan komt de Blauwe Nijl bij de Nijl en levert meer dan de helft van het water aan deze grote rivier. Egypte is bijna volledig afhankelijk van het water uit de Nijl. Egypte heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het oorlog zal voeren als het water wordt afgesneden en eerder geëist dat de bouw van de dam werd stilgelegd.[1] In maart 2015 hebben de drie betrokken landen, Ethiopië, Soedan en Egypte, een akkoord getekend over het gebruik van het water van de Blauwe Nijl waarmee de spanningen tussen de drie landen kon afnemen.[1]

De dam ligt in de grensstreek met Soedan op zo’n 500 kilometer ten noorden van Addis Abeba. De dam is zo’n 1800 meter lang en vanaf de basis gemeten ongeveer 170 meter hoog. De dam heeft een volume van ongeveer 10 miljoen m3. Aan de voet van de dam komen 16 Francisturbines en generatoren, elk met een vermogen van 375 MW. Er komen twee generatorgebouwen, links en rechts van het midden van de dam.

Het reservoir krijgt een oppervlakte van 1800 km² en kan 63 km³ water vasthouden. Ingeval er in korte tijd veel water wordt aangevoerd en het water over de dam dreigt te stromen, zijn er diverse noodoverlaten waarover het teveel aan water snel en veilig kan worden afgevoerd.

De totale kosten van het project zijn geraamd op $ 4,8 miljard. Ethiopië draagt zelf het grootste deel van deze investering. Het Italiaanse bedrijf Salini Impregilo is de hoofdaannemer van het project.

In augustus 2017 was 60% van het project gereed.[2]

Externe links[bewerken]