Grote Smog van 1952

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Smog van 1952
Nelson Column tijdens de Grote Smog van 1952
Plaats Londen
Coördinaten 51° 31′ NB, 0° 7′ WL
Datum december 1952
Ramptype Smog
Doden ca 4.000 tot 12.000
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Grote Smog van 1952 (Great Smog of '52) was een smogophoping die de Britse stad Londen teisterde in december 1952. Een periode van koud weer, een hogedrukgebied en windstille omstandigheden zorgden ervoor dat luchtvervuiling, vooral afkomstig van de verbranding van steenkool in fabrieken en woningen, niet kon ontsnappen en als een dikke deken over de stad kwam te liggen. Het duurde van 5 december tot 9 december, daarna verdween de ernstige luchtvervuiling snel nadat het weer was omgeslagen.

De ernstige smog beperkte het zicht in de straten en drong ook binnenhuis door. De omstandigheden werden niet meteen als zeer problematisch gezien aangezien Londen in die tijd vaker last had van smog. Overheidsverslagen rapporteerden echter naderhand dat 4000 mensen vroegtijdig waren overleden en 100.000 anderen ziek waren geworden door het effect van de vervuilde atmosfeer op de menselijke luchtwegen. Later onderzoek maakte aannemelijk dat dit waarschijnlijk een onderschatting was en schatte het werkelijke aantal doden door de smog op 12.000.

De Great Smog is bekend komen te staan als het ernstigste geval van luchtvervuiling in het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen gaven de aanzet tot het doen van milieuonderzoek, overheidsregulatie en publiek besef met betrekking tot de relatie tussen luchtkwaliteit en gezondheid.

Het Britse parlement zou in 1956 de Clean Air Act goedkeuren. Dit was de eerste stap op weg naar schonere buitenlucht in het Verenigd Koninkrijk.[1]. Een smogperiode in 1962 zou echter nog eens 750 doden eisen.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Smog van 1952 is te zien in de vierde aflevering van het eerste seizoen van The Crown over het leven en de regering van koningin Elizabeth en wordt uitgezonden op Netflix. In de aflevering is het aanvankelijk voormalig Eerste Minister Winston Churchill die de ernst van de situatie niet wil inzien.