Grote bombardeerkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote bombardeerkever
Brachinus spPCCA20060328-2821B.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Carabidae (Loopkevers)
Geslacht: Brachinus
Soort
Brachinus crepitans
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Grote bombardeerkever op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote bombardeerkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De gewone of grote bombardeerkever (Brachinus crepitans) is een kever uit de familie loopkevers (Carabidae).

Beschrijving[bewerken]

Deze kever heeft een typisch uiterlijk; een blauwgroene achterzijde (dekschilden) en een rode voorzijde (kop en borststuk). Ook de antennes en poten zijn rood, de kraal-achtige ogen zijn zwart en steken af tegen de rode kop. De dekschilden zijn sterk in de lengte gegroefd. De maximale lengte is ongeveer 7 tot 10 millimeter.

Verdediging[bewerken]

De bombardeerkever dankt zijn naam aan zijn zeer goed ontwikkelde vorm van verdediging. Een groot aantal insecten scheidt bij verstoring smerige stoffen uit, maar de bombardeerkever spant de kroon. De kever heeft een ware explosiekamer in zijn achterlijf, waarin stoffen liggen opgeslagen (hydrochinonen). Als de kever geïrriteerd raakt, laat deze waterstofperoxide in de kamer vloeien en reageren de stoffen wat een serie plofjes tot gevolg heeft, waarbij chinonverbindingen ontstaan en ook gas vrijkomt. Het naar jodium-ruikende stinkende en corrosieve sekreet wordt door de gasvorming naar buiten gespoten, en heeft door de chemische reactie een temperatuur gekregen van rond de 100 graden Celsius(!). Ook heeft de kever een soort 'spuitkop' aan zijn achterlijf om te richten, wat iedere mogelijke aanvaller, zoals een mier of andere kever, doet afschrikken.

Algemeen[bewerken]

Over de levenswijze is weinig bekend, de kever leeft van kleine andere insecten of hun larven. De soort komt voornamelijk voor in warme, stenige terreinen in midden- en zuidelijk Europa. Er is ook een kleine bombardeerkever, Brachinus explodens, die met ongeveer 6 tot 8 millimeter kleiner blijft, maar er verder sprekend op lijkt.

Trivia[bewerken]

Een van de buitenaardse insectensoorten die te zien zijn in de film Starship Troopers van Paul Verhoeven is op de bombardeerkever gebaseerd. De soort in deze film is echter vele malen groter en het goedje waarmee deze spuit vele malen gevaarlijker.

Externe links en referenties[bewerken]

Bombardeerkever belaagd door mieren