Grote kale inktzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote kale inktzwam
Grote kale inktzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Psathyrellaceae
Geslacht:Coprinopsis
Soort
Coprinopsis atramentaria
(Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo (2001)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De grote kale inktzwam (Coprinopsis atramentaria, synoniemen: Agaricus atramentarius, Coprinus atramentarius) is zeer algemeen voorkomende kortlevende plaatjeszwam uit de familie Psathyrellaceae.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De grote kale inktzwam komt over het algemeen voor in groepen of bundels op stronken van loofbomen of begraven hout. Men kan ze vinden in weiden, op ruderale gronden en op open terrein.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De steel heeft geen ring. Jonge zwammen hebben een eivormige hoed, later wordt deze 5-7 cm breed en gaat klokvormig open. De hoed en lamellen rollen vanaf de rand op en vergaan. De kleur is lichtgrijs of lichtbruin. De hoed is van boven naar beneden straalsgewijs geribd, doordat de hoedplooien dicht bijeen staan.

De zwam kan in principe gedurende het hele jaar worden aangetroffen. De 1 cm brede, cilindrische steel wordt tot 9 cm hoog en heeft een verdikking aan de voet. De dicht bijeen staande lamellen worden bij rijping zwart.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge, grote kale inktzwammen zijn eetbaar, maar bevatten coprine dat dezelfde werking heeft als disulfiram. Na het nuttigen van de inktzwam in combinatie met alcohol zullen allerlei onaangename lichamelijke verschijnselen optreden. Het consumeren van alcohol dient dan ook gedurende twee dagen voor en na het eten ervan vermeden te worden.

In de tijd dat men met inkt en ganzenveer schreef, maakte men inkt door deze zwam op een bord te laten vervloeien, het nat af te gieten en wat Arabische gom en nagelolie toe te voegen en te schudden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]