Grote of Sint-Vituskerk (Naarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote of Sint-Vituskerk
De kerk vanuit de Bussumerstraat (2010)
Plaats Naarden
Gewijd aan Sint-Vitus
Restauratie(s) 1965-1978
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30227, 30223
Architectuur
Bouwmethode kruisbasiliek
Stijlperiode 1455-1518
Toren 73 m
Interieur
Orgel Bätz-Witte, 1862
Afbeeldingen
Het interieur
Lijst van rijksmonumenten in Naarden
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Sint-Vituskerk is een laatgotische kruisbasiliek in de vesting van de Noord-Hollandse stad Naarden, in de gemeente Gooise Meren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oudste gedeelte van de kerk is de toren, een overblijfsel van een voorloper van de huidige kerk, die tussen 1380 en 1440 werd gebouwd. De huidige kruisbasiliek met kooromgang en opvallend lage dwarsbeuken was het resultaat van een uitbreiding tussen 1455 en 1518, een periode waarin de kerk tweemaal (1468 en 1481) werd verwoest door brand.

Interieur

De zijbeuken hebben stenen gewelven, maar het middenschip is gedekt door een eikenhouten tongewelf, dat tussen 1510 en 1518 is beschilderd met Bijbelse voorstellingen: aan de noordzijde nieuwtestamentische en aan de zuidzijde corresponderende oudtestamentische. In de apsis is het Laatste Oordeel afgebeeld.

Oorspronkelijke was de kerk gewijd aan Sint Vitus en een Katholieke kerk. Nadien werd de kerk een Protestantse kerk.

Uit de tijd voor de Reformatie dateert ook het eikenhouten koorhek (1531) met renaissancesnijwerk.

Tijdens de inval van de Spanjaarden in december 1572, en het daarop volgende Bloedbad van Naarden is de Grote Kerk gespaard gebleven. Echter hadden de Geuzen 3 maanden voor de inval de beelden en altaren kapot geslagen. In 1574 komt de kerk in de handen van de Protestanten.

In 1673 werd de Grote Kerk door beschietingen van stadhouder Willem III, tijdens de Franse bezetting ernstig beschadigd.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Kerk had tot 1862 een laatgotisch kerkorgel, waarvan na de sloop alleen houten panelen bewaard zijn gebleven, die zich thans in het Rijksmuseum bevinden. C.G.F. Witte van de orgelbouwersfirma Bätz-Witte bouwde in 1862 het huidige orgel; de orgelkast ontwierp Hendrik Springer. Het koororgel dateert uit 1937 en is door Flentrop gebouwd.

Huidig gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is in beheer bij de Stichting Grote Kerk Naarden en wordt gebruikt voor de eredienst van de Protestantse Gemeente Naarden. Daarnaast vinden er evenementen en concerten plaats: De kerk geniet vooral bekendheid dankzij de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging op Goede Vrijdag.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft in 1967 tot 1978 een grondige restauratie gehad, hierbij is onder andere het tongewelf hersteld met zijn muurschilderingen. Echter is dit na circa 50 jaar weer toe aan een nieuwe restauratie.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werd door de duitsers de grote Luidklok gevorderd en verwijderd voor hun oorlogsproductie, in 1949 is nadien van een afgietsel van de oude klok, de luidklok weer herplaatst.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Grote Kerk van Naarden in historisch perspectief. Uitgave: Drukkerij Naarden, 1984.
  • Hemelbestormers, Geheimen van het gewelf in de Grote Kerk Naarden. Uitgeverij Wbooks, 2021, ISBN 9789462584495.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grote of Sint-Vituskerk (Naarden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.