Grote rijstmeelkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote rijstmeelkever
Grote rijstmeelkever
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Tenebrionidae (Zwartlijven)
Geslacht:Tribolium
Soort
Tribolium destructor
Uyttenboogaart, 1933
Kevers 6 -7 mm lang
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote rijstmeelkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote rijstmeelkever (Tribolium destructor) is een kever uit de familie zwartlijven of Tenebrionidae.

De grote rijstmeelkever is een schadeveroorzakend plaaginsect, die voorkomt in in silo's, opslagplaatsen, levensmiddelenwinkels en woonhuizen opgeslagen meel en graan. Ook worden dier- en kippenvoeders in pelletvorm aangetast. De kever komt voor in Europa, Afrika en Noord-Amerika.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De grote rijstmeelkever lijkt veel op de kastanjebruine rijstmeelkever (Tribolium castaneum) en de kleine meeltor (Tribolium confusum). De grote rijstmeelkever is 5 - 6 mm groot, veel donkerder (donkerbruin) dan de andere twee soorten en komt minder algemeen voor. De antennes en poten zijn rood tot roodbruin.

De kleine meeltor en kastanjebruine rijstmeelkever zijn 3 - 4 mm lang en hebben een roodbruine kleur. Deze twee verschillen vooral in de vorm van hun antennes. De antenne van de kleine meeltor wordt geleidelijk groter en heeft vier knotsvormige verdikkingen, terwijl de kastanjebruine rijstmeelkever er maar drie heeft, die niet geleidelijk groter worden. De kastanjebruine rijstmeelkever komt in Nederland alleen voor op verwarmde, vochtige plaatsen.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

Bij 36  °C duurt de volledige ontwikkelingscyclus van de grote rijstmeelkever ongeveer 20 dagen. De wijfjeskever legt per jaar ongeveer duizend eitjes en kan 1,5 jaar oud worden. De eitjes worden afzonderlijk gelegd en komen na 3 - 10 dagen uit. De geelbruine larven vervellen 7 - 8 keer en worden 9 - 12 mm lang, waarna ze verpoppen. De gelige pop is 5 mm groot en komt na 5 dagen uit. Bij lagere temperaturen dan 30  °C zijn alle stadia vertraagd of komen tot stilstand.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Colpolon Tribolium-soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Op deze site staan de vier soorten bij elkaar. Er kunnen verschillende soorten tegelijk voorkomen.
  • Beschrijving
Zie de categorie Tribolium destructor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.