Grote spleetneusvleermuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote spleetneusvleermuis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Grote spleetneusvleermuis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Nycteridae (Spleetneusvleermuizen)
Geslacht:Nycteris
Soort
Nycteris grandis
Peters, 1865
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote spleetneusvleermuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De grote spleetneusvleermuis (Nycteris grandis) is een zoogdier uit de familie van de spleetneusvleermuizen (Nycteridae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Peters in 1865.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vleermuis bezit een voorhoofdsgroef, die gedeeltelijk schuilgaat achter vlezige flapjes, zodat het net lijkt of er twee spleten van de neusgaten naar de oren lopen. De lichaamslengte bedraagt 7 tot 9,5 cm, de staartlengte 6,5 tot 7,5 cm en het gewicht 25 tot 40 gram.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze forse, in groepsverband levende vleermuis duikt al vliegend neer op zijn prooien, die bestaan uit andere vleermuizen, spinnen, kikkers en zelfs vissen. Overdag wordt er gerust in kleine groepen in holle bomen, grotten en gebouwen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in de tropische bossen van Benin, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek; Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Guinee, Kenia, Liberia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Tanzania, Togo en Zambia.