Grote weegbree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote weegbree
Grote weegbree
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht:Plantago (Weegbree)
Soort:Plantago major
ondersoort
Plantago major subsp. major
Grote weegbree
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote weegbree (Plantago major subsp. major) is een 10-50 cm grote plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De bladeren van de grote weegbree vormen een bladrozet en zijn goed bestand tegen "belopen". De plant wordt wel beschouwd als onkruid. De ondersoort komt voor in veel tuinen en langs wegen en paden. Het wordt ook wel spottend het "voetspoor van de blanken" genoemd. Desondanks is er ook een cultivar, namelijk Plantago major 'Rosularis'.

De bloemen vormen een aar die rolrond is en 10-15 cm lang kan worden. De grote weegbree staat in bloei van mei tot november.

De grote weegbree draagt een doosvrucht met een grootte van 2-5 mm. Elke vrucht bevat vier donkerbruine zaadjes of meer.

De tweeslachtige bloemen zijn groenachtig geel. De stempel komt het eerste tevoorschijn. De helmknoppen zijn eerst lila, maar worden later geelachtig. De schutbladen zijn bruin en hebben een groene kiel en spits.

De bladeren vormen een bladrozet en zijn breed-elliptisch of eirond. Elk blad is spaarzaam behaard of glad. De bladsteel is tamelijk lang en sterk geribbeld.

De aren van de grote weegbree worden soms in vogelkooien opgehangen.

De grote weegbree staat vooral op en langs wegen; in weiden en gazons, op bebouwde en braakliggende gronden; weinig op natuurlijke standplaatsen.


De grote weegbree wordt gebruikt om jeuk en brandnetelblaren te behandelen, door met het blad over de te behandelen plek te wrijven.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Plantago major van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.