Grotten van Remouchamps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grotten van Remouchamps
De onderaardse rivier
De onderaardse rivier
Coördinaten 50° 29′ NB, 5° 43′ OL
Locatie Sougné-Remouchamps
Vlag van België België
Type Kalksteengrot
Grotten van Remouchamps
Grotten van Remouchamps
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Ingang

De Grotten van Remouchamps zijn grotten in Sougné-Remouchamps in de Belgische gemeente Aywaille. De ingang ligt aan de N666 aan de oostkant van het dorp.

De bezoek aan de grot is in twee delen opgedeeld. Het eerste deel gaat te voet, het tweede deel gaat met een boot. In het eerste deel komt men onder andere door een zaal die 8.000 jaar geleden door mesolithische jagers bewoond werd, door de grote zaal de Kathedraal en gaat het steeds dieper de afdalende grotten in. In het tweede deel voert de boot langzaam over de meanders van de onderaardse rivier van 600 meter lang langs fraaie objecten om zo weer bij het beginpunt uit te komen.

In de grot zijn er afzettingen, stalactieten en stalagmieten gevormd door het kalkrijk insijpelingswater. Het debiet bedraagt tussen de 500 - 600 m³. In de grot is er het hele jaar door een temperatuur van 8 tot 10 °C.

De grotten zijn gevormd door de onderaardse rivier de Rubicon. Deze onderaardse rivier wordt gevoed door de Vallei der Chantoirs.

Geschiedenis[bewerken]

In 1828 werd het grottencomplex ontdekt. Sinds 1912 zijn de grotten open voor het publiek. Men gebruikte toen harshoudende fakkels om zich van enig licht te voorzien. In 1924 zijn de grotten voorzien van feeërieke verlichting.