Gu Kaizhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
18e-eeuws portret van Gu Kaizhi

Gu Kaizhi (traditioneel Chinees: 顧愷之; ca. 344–406) was een Chinees kunstschilder, dichter en kalligraaf uit de Jin-periode. Zijn omgangsnaam was Changkang (長康). De kunstcriticus Zhang Yanyuan roemde de schildersstijl van Gu Kaizhi en rekende het tot de vier standaarden van de traditionele schilderkunst, samen met die van Wu Daozi, Lu Tanwei en Zhang Sengyou.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Naar verluidt werd Gu omstreeks 344 geboren in Wuxi. In 364 begon hij in Nanjing zijn schildersloopbaan. In de daaropvolgende jaren maakte hij carrière als hofschilder aan het keizerlijke hof.

Gu schreef drie boeken die de schilderkunst behandelen, namelijk Over schilderen (畫論), Introductie op beroemde schilderwerken van Wei- en Jin-dynastieën (魏晉勝流畫贊) en Het schilderen van de berg Yuntai (畫雲台山記). In zijn uitleg over het schilderen van mensen benadrukt Gu dat de kleren en het uiterlijk van minder belang zijn; het zijn de ogen die een werk bezieling geven.

Er zijn drie kopieën van handrollen bewaard gebleven welke oorspronkelijk aan Gu zijn toegeschreven: Vermaningen van de hofleraar (女史箴圖), Nimf van de rivier de Luo (洛神賦) en Wijze en welwillende vrouwen (列女仁智圖).

Handrol Met een kopie van Nimf van de rivier de Luo, collectie Paleismuseum in de Verboden Stad[1]
Handrol Met een kopie van Nimf van de rivier de Luo, collectie Paleismuseum in de Verboden Stad[1]
Zie de categorie Gu Kaizhi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.